Pointsec Mobile Technologies, leverancier van encryptiesoftware voor de beveiliging van mobiele data, heeft zijn databeschermingsaanbod voor de zakelijke markt uitgebreid met Pointsec Device Protector.
Deze oplossing is uitgerust met compleet beheer voor poorten en storageapparatuur en voorkomt dat vertrouwelijke informatie in verkeerde handen valt. De nieuwe oplossing is per direct beschikbaar en biedt ook unieke bescherming tegen bedreigingen van binnen het netwerk. Dat is mogelijk door de krachtige combinatie van poortbeheer, contentfiltering en optionele mediaencryptie.
Pointsec Device Protector biedt het beheer van poorten en storageapparatuur van de DiskNet Pro-oplossing van Reflex Magnetics. Dit wordt gecombineerd met mediaencryptie voor de bescherming van opslagmedia en automatische real-time encryptie voor e-mail die onderweg is. Met de nieuwe oplossing kunnen Pointsec-klanten het gebruik van persoonlijke, verwijderbare media van medewerkers, zoals USB-drives, Bluetooth smartphones, digitale camera's en muziekspelers die verbonden zijn met werk-pc's, controleren. Pointsec Device Protector voorkomt en beperkt datatransfers naar deze media via een te configureren beveiligingsbeleid en contentfiltering. Op die manier wordt gegarandeerd dat de bedrijfsinfrastructuur niet te gebruiken is voor illegale verspreiding van content met copyrights, of voor de installatie van illegale software.
"Organisaties van elke omvang gebruiken uiteenlopende netwerkbeveiligingsoplossingen om vertrouwelijke informatie te beschermen. Het gebrek aan poortbeveiliging is op dit moment een oorzaak van dataverlies bij een eindpunt. Door recente incidenten worden veel IT-managers zich bewust van deze kwetsbaarheid", zegt Chantal 't Gilde, Managing Director Benelux van Pointsec Mobile Technologies. "Het risico op dataverlies via onbeveiligde poorten en plug-and-play storageapparatuur is een serieus aandachtspunt voor bedrijven die met vertrouwelijke informatie werken. Als gevoelige gegevens eenmaal via een poort of apparaat gekopieerd zijn, groeit de kwetsbaarheid voor verlies, diefstal of ongeautoriseerd gebruik – ongeacht of dit gebeurt door een kwaadwillende insider of een medewerker die het beveiligingsbeleid niet goed kent."
USB-sticks en andere verwijderbare media zijn meestal direct aan een werkstation te koppelen en functioneren zonder directe IT-autorisatie. De huidige, zeer compacte opslagmedia hebben een capaciteit tot 8 GB, zodat een indringer eenvoudig en zonder toestemming veel data kan importeren. Maar ook software waarvoor geen licenties zijn: kwaadaardige code, games, screensavers en ander ongewenst materiaal. Belangrijker is echter dat deze apparatuur het risico op diefstal van intellectueel eigendom en bedrijfsgegevens vergroot.
Het Gartner-rapport 'Stolen FTC Laptops Show Extent of Lax Security Data Practices' van juni 2006 stelt: "Het is van belang dat organisaties databeveiliging strategisch en gelaagd aanpakken in plaats van zich alleen op een paar punten te richten. Om er zeker van te zijn dat gegevens op laptops beveiligd zijn, moeten bedrijven medewerkers niet in staat stellen om data naar onbeheerde systemen op pc's te verplaatsen. Daarnaast is het zaak dat ze producten voor de handhaving van beleid voor activiteiten aan eindpunten implementeren om uitwisseling via USB-poorten te voorkomen."
't Gilde: "Pointsec richt zich op het beschermen van vertrouwelijke informatie waar deze het meest kwetsbaar is: het eindpunt van een netwerk. Het beveiligingslandschap is voortdurend in ontwikkeling, maar dat geldt ook voor de risico's. Onze klanten willen alle beveiligingslekken dichten. Met de Pointsec Device Protector komen we tegemoet aan die wens met een eenvoudige, betrouwbare manier om data te beveiligen en te beschermen. Dit alles tegen lage operationele kosten."