Gebrek aan tijd of resources, beperkt begrip van best practices van ITIL buiten de it-afdeling en de problemen met het rechtvaardigen van uitgaven aan ITIL zijn de grootste hindernissen voor het gebruik ervan.
Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Market Clarity in opdracht van BMC Software onder Europese it-beslissers naar het gebruik van ITIL. ITIL is in Europa wijd verspreid is, maar dat er flink wat werk verzet moet worden voordat een directie van de onderneming overtuigd is van de bredere voordelen van ITIL. "Het is heel lastig een business case op te stellen voor een andere manier van werken. Dat is heel ongrijpbaar", zegt directeur van ITSMF Arjen Droog. Deze organisatie stimuleert de professionalisering van de vakgebieden IT (service)management en IT strategy door best practices te verzamelen, te onderzoeken en te delen.
Binnen de it-afdeling is ITIL het kwaliteitskader, maar buiten de ict-afdeling gelden er andere standaarden, bijvoorbeeld de ISO-standaard, aldus Droog. "It en business spreken een andere taal. Verwacht wordt dat ISO 20000 heel populair gaat worden, omdat dat allebei de werelden aanspreekt", zegt Droog.
ITIL is binnen Europa behoorlijk bekend, 70 procent van de ondervraagden is zich bewust van het bestaan van ITIL en van de voordelen die ermee te behalen zijn. In Nederland is ITIL nog populairder. Uit onderzoek van het ITSMF bleek vorig jaar dat ongeveer 90 procent van de Nederlandse organisaties ITIL geheel, gedeeltelijk of voor een klein deel gebruikt. "En kijk verder maar naar het verschrikkelijk hoge aantal ITIL-examens dat wordt afgenomen. De ITIL-awarness ligt hier in Nederland heel hoog", zegt Droog.
Ook Country Manager Nederland bij BMC Software Ronald Hobma denkt dat het gebruik van ITIL in Nederland hoger ligt dat het Europese gemiddelde. Droog denkt dat dit voornamelijk komt, doordat het projectmatige werken past bij de Nederlandse organisaties. Hobma: "Nederlandse financiële instellingen zagen snel de voordelen van het werken met gestandaardiseerde (best practices) processen. Zij hadden deze ervaring ook met andere (business)processen. Daarnaast is Pink Roccade een Nederlandse organisatie die veel heeft bijgedragen aan de ITIL content/boeken. Dit heeft ook tot een ‘push' geleid. Inmiddels is in Nederland echter de markt verzadigd. Het gebruik van ITIL in landen als Duitsland of Oost-Europese landen groeit snel.
Zo zie je maar weer. Itil is er voor de techneut en Prince II voor de managers. En iso? Misschien leuk voor de marketinglui?
Zolang ITIL teveel gebruikt wordt om eigen falen te maskeren, is een rechtvaardiging moeilijk te verkopen. Clubs als Pink dragen daar niet aan bij helaas.
Het probleem van ITIL is, dat het als een soort ‘geloof’ wordt geponeerd terwijl het bedoeld was als ‘best practices’. Immers IBM Systems Management was zeker niet slechter, maar werd minder gemarket. Mede door de introductie van ITIL (naar de letter) raken alle it-processen verstopt door een overload aan administratieve handelingen, nietszeggende documentatie, formulieren et cetera die niets meer bijdragen aan de beheersbaarheid van een applicatie tijdens haar lifecycle. EN DAAR GING HET ALLEMAAL OM! Kortom: met ITIL is niets mis, maar dat moet je niet door ambtenaren (lees: notoire pennelikkers) laten invoeren en uitvoeren.
ITIL heb ik werkende gemaakt en gezien in een aantal organisaties en het werkt goed indien er inzicht, draagvlak en kennis is. Dan werkt het en wordt het geen log bureaucratisch geheel van formulieren. Sommigen zijn om die reden bang en huiverig voor ITIL. Het is een middel en geen doel.
Processen als helpdesk, problem management, change management vragen om afstemming en als het werkt dan is dat olie voor de machine!
Wel zou ITIL afgestemd moeten worden op ISO, daar ict niet meer weg te denken is en toch al te veel heeft van eigen standaarden.
ITIL is niks meer dan een manier van organiseren van je werk. Indien goed functionerend zal het bijdragen aan kwaliteit en flexibiliteit van de organisatie. Of het nou ITIL, ISO of weet ik veel hoe heet, je zal je werkzaamheden toch moeten organiseren? Je doet toch niet zomaar wat? Ook als je niet volgens ITIL werkt, zul je toch je incidentje ergens gaan registreren? En als het 10x voorkomt, wil je het toch ook structureel gaan oplossen? En een verandering in de infrastructuur doe je toch niet zonder overleg? Weerstand tegen organiseren van je werk is dus onzinnig. Steek energie in het samen verder ontwikkelen van je eigen best practice, waarbij ITIL een prima basismethodiek is.