Sun ondergroef begin deze eeuw zijn ijzersterke positie op de servermarkt door te veel naar zichzelf en te weinig naar gebruikers te luisteren. Terwijl een groeiend deel van de klantenkring liever goedkopere x86-servers met Windows of Linux kocht, bleef de computerfabrikant uitsluitend de zegeningen van haar ‘superieure’ Sparc/Solaris Unix-platform uitdragen. Sun had een duidelijk aanbod: één processorfamilie en één besturingssysteem voor alle computers, van klein tot groot!
Dat bleek op termijn niet te werken. Er volgden dramatische jaren, waarin het bedrijf zich niet alleen van tienduizenden medewerkers maar ook van vele heilige huisjes ontdeed. Het hoogte- of, zo je wilt, dieptepunt van deze omslag was de persconferentie waarin Sun en Microsoft een ‘diepgaande samenwerking’ aankondigden. Van die samenwerking hebben we daarna niet veel meer gehoord, maar de vredespijp die McNealy en Ballmer rookten markeerde het einde van een tijdperk. Voor twee miljard dollar wilde zelfs het keffertje Scott McNealy zich wel tien jaar koest houden. De laatste meesterzet van McNealy was dat hij ruim een jaar later zelf terug trad.
Er gloort voor Sun een nieuw tijdperk. Sun is een normaal computerbedrijf aan het worden dat luistert naar de markt. Sektarisme werd ingeruild voor pragmatiek. In die lijn past de hernieuwde samenwerking met Intel die deze week bekend werd gemaakt. Toen Sun enkele jaren terug als laatste van de grote computerleveranciers werk ging maken van x86-servers, koos het voor AMD. Dat leek een typische dwarse Sun-keuze, maar bleek achteraf een goede beslissing. De Opteron-processoren bleken een superieure prijs/prestatieverhouding te hebben. IBM, HP en recentelijk zelfs Dell deden hetzelfde, maar deze concurrenten hebben ook allemaal hun Intel-lijnen. Daar start Sun nu ook mee. Voor Intel is dit een opsteker. Niet dat de omzetcijfers ineens omhoog zullen schieten, maar de keuze van Sun markeert het herstel van de marktleider. Intel boekt met zijn nieuwe generatie meerkernen Xeon-processoren weer successen in de concurrentiestrijd tegen AMD.
Voor wat hoort wat natuurlijk, en dus sprak topman Otellini van Intel zijn steun uit voor Suns Unix-besturingssysteem Solaris. En daarmee stuiten we op de laatste eigenzinnigheid van de computerfabrikant. Anders dan IBM, HP en Dell wil Sun zich niet neerleggen bij Linux als ‘de derde weg’ naast Windows en Unix. Sun blijft investeren in de x86-versie van Solaris. Gelukkig maar. Sun blijft toch nog een beetje eigenaardig.