Vakbond FNV Bondgenoten start een rechtszaak tegen SPSS, leverancier van statistiek- en analysesoftware. Doel is een betere ontslagvergoeding te bedingen voor de medewerkers van de vestiging in Amsterdam die binnenkort op straat komen te staan.
Vorig jaar besloot SPSS de Amsterdamse vestiging te sluiten en de werkzaamheden te verplaatsen naar China. Redenen waren onder meer de verliesgevendheid en de hoge kosten in Nederland. Aangezien er in Amsterdam minder dan twintig mensen werken, is het collectief ontslagrecht niet van toepassing en heeft SPSS de vakbonden niet hoeven inschakelen.
"Bijna alle werknemers zijn lid van de FNV en hebben ons gevraagd om tóch te gaan praten met het bedrijf om te kijken of er alsnog een sociaal plan kon worden opgesteld", vertelt vakbondsbestuurder Carla Kiburg. "We kregen de indruk dat er ruimte was om te onderhandelen, maar die bleek er niet te zijn. We werden afgescheept met een of ander advocatenkantoor."
Volgens de FNV krijgen de werknemers van SPSS een ontslagvergoeding die niet marktconform is. Ze krijgen twee weken loon per dienstjaar uitbetaald, terwijl het in de ict-sector gangbaar is dat ontslagen medewerkers een maandloon per gewogen dienstjaar meekrijgen. Daarnaast is het gebruikelijk dat er outplacement-activiteiten plaatsvinden.
Ook vind de vakbond dat de Amsterdamse SPSS-medewerkers om onheuse redenen op straat komen te staan. "De financiële gegevens waarmee SPSS bij het CWI aanklopte voor de ontslagvergunning, zijn niet juist. Dit kunnen we bewijzen en dat hebben we bij het CWI aangegeven. Maar daar kregen we nul op het request. Het CWI vindt het niet zijn zaak om dat uit te zoeken. Met als gevolg dat het de ontslagvergunning verleende en er nu mensen op straat staan met niet meer dan een handjevol contanten", zegt Kiburg. "SPSS gedraagt zich hiermee alsof de it nog steeds een cowboymarkt is."
SPSS laat bij monde van Janine Warell, het Amerikaanse hoofd van de communicatie-afdeling, weten op dit soort lopende zaken geen inhoudelijk commentaar te geven. Door een systeemstoring kon het CWI dinsdag geen inhoudelijke reactie geven op de aantijgingen van de FNV.