Slechts 25 gemeenten hebben het manifest voor het gebruik van open systemen ondertekend. Angst voor een afwijzende reactie van dominante leveranciers zou veel gemeenten tegenhouden. Getronics PinkRoccade vindt dit ‘onzin’.
De belangstelling voor het gebruik van open source in de publieke sector is minimiem. "De oproep krijgt wel wat meer dan 25 aanhangers, toch is dat weinig als je het afzet tegen de ruim vierhonderd gemeenten die er in Nederland zijn", zegt adviseur decentrale overheid Bouke Koelstra van Ososs. Er zullen nog wel een aantal gemeenten over de brug komen. Dertig gemeenten hebben met de raad afgesproken dat zij open source zullen stimuleren. Een ondertekening van het manifest ligt dan voor de hand.
Volgens Koelstra zijn vooral kleinere gemeenten bang om door hun ict-dienstverlener lastig te worden gevonden. "Men wil de grootste leveranciers, Getronics PinkRoccade en Centric, niet tegen de schenen schoppen met alle gevolgen van dien." Jan van de Straat, hoofd R&D bij de gemeente Haarlem, onderschrijft dat deze leveranciers open source uit de weg gaan. "Centric heeft voor de ontsluiting van zijn systemen software van Microsoft nodig. Het zet de deur voor open source op een kier. Getronics PinkRoccade staat ook niet te juichen. Dit hangt veel gemeenten die wel met open source aan de slag willen als een molensteen om de nek."
Getronics PinkRoccade ontkent de beschuldiging. "Als gemeenten vragen om open source oplossingen dan krijgen ze die, of het nu om een database als MySQL, een uitwisselingsformaat als StUF 2.0 of een koppeling met OpenOffice gaat", zegt Cees Hamers, directeur bij Getronics PinkRoccade. Hij ziet gemeenten meer op functionaliteit letten dan op de technologie daarachter. Over bestaande gesloten systemen van Microsoft, SAP of Oracle zijn geen klachten. Centric wil geen reactie geven op het manifest voor 'open' gemeenten en de aantijging dat het gemeenten van open source afhoudt.
Prachtige woorden over openheid door 1 van de grootste leveranciers. Helaas is de praktijk weerbarstiger, zie bijgaand citaat van de heer Hamers in een vorig artikel op Computable
“Kijk, zo’n bedrijfje als Emaxx kan wel roepen dat zij hun software aan die van ons kunnen koppelen, maar wij zijn wel diegenen die die koppelingen dan moeten bouwen.”
https://www.computable.nl/artikel.jsp?rubriek=1277202&id=1806041
Het feit dat er steeds meer gemeenten zijn die aangeven door gemeentelijke leveranciers gedwarsboomd te worden bij de inzet van open source, spreekt voor zich. De leveranciers hebben commercie belangen, en de overheid hoort kritisch om te gaan met belastinggeld. Dat geeft een spanningsveld.
Als belastingbetaler zie ik graag een overheid die kritisch goed omgaat met m’n zuur betaalde belastingcenten.
Als een leverancier daar niet aan mee wil werken, wordt het tijd dat er meer spelers op de markt komen, of dat een overheid zelf gaat ontwikkelen. Maar zo kan het niet langer.
Gemeenten zullen steeds meer de kennis zelf in huis moeten hebben. Al dan niet in een shared servicecenter. Een gemeente, vooral een kleine gemeente, heeft vaak niet de kennis en kunde in huis om met de leverancier daadwerkelijk de discussie aan te gaan. Pas als gemeenten kundiger worden is een goede disucussie op inhoud mogelijk.