Sun Microsystems en Intel gaan samenwerken. Sun gaat tegen de zomer x86-servers leveren met Intels Xeon-processor. Dit is een gevoelige klap voor AMD.
Beide bedrijven kondigden de samenwerking gisteravond aan. De overeenkomst gaat niet alleen om de processoren, maar vooral ook om software. Intel ondersteunt het besturingssysteem van Sun, Solaris, en gaat onafhankelijke softwareleveranciers aansporen om datzelfde te doen op de Xeon-platformen. Hierdoor moet Suns software aantrekkelijker worden voor zakelijke klanten. Intels plannen om bedrijven te helpen met het bouwen en verbeteren van applicaties sluiten mooi aan bij het Solaris besturingsysteem, die een grotere achterban nodig heeft om voet aan de grond te krijgen in de markt voor serversoftware. De samenwerking betekent ook dat Intel de opensource-gemeenschappen van Sun gaat ondersteunen, zoals OpenSolaris, open Java en NetBeans.
Sun-ceo Jonathan Schwartz sprak gisteravond van ‘een historisch moment, dat de mark voor ons bedrijf verandert'. Ook Intel-ceo Paul Otellini is tevreden met de overeenkomst. Concurrent AMD heeft zijn bedrijf jarenlang buiten de Sun-servers weten te houden. "Solaris ontwikkelt zich als een algemeen geaccepteerd besturingssysteem", aldus Otellini tijdens de conference call. Hoewel onduidelijk is wat de exacte gevolgen van de aankondiging zijn voor AMD, feit blijft dat het een gevoelige klap is voor het bedrijf dat vandaag zijn kwartaalcijfers bekendmaakt. Aan de New York Times liet Henri Richard, directeur sales en marketing van AMD, weten dat de Sun-Intel-overeenkomst weinig impact heeft en zijn bedrijf niet schaadt, maar analisten spreken dit tegen.
De reden dat Sun nu ook wil samenwerken met Intel ligt waarschijnlijk in het feit dat Intel de prestaties en het energieverbruik van de Xeon-processoren de laatste tijd heeft verbeterd. Lange tijd was het zo dat de chips van AMD een stuk zuiniger waren dan die van Intel. Sun blijft overigens gewoon servers met AMD-processoren leveren. Hiermee kan het bedrijf verschillende soorten servers leveren, hetgeen wellicht weer voor aansluiting zorgt met de concurrenten Dell, IBM en Hewlett-Packard. Aan deze drie moest Sun de afgelopen jaren een flink stuk marktaandeel afstaan.
Intel ziet met de overeenkomst ook zijn markt verbreden. Heeft het nu nog een relatief zwakke positie in de financiële- en telecommarkt, de samenwerking met Sun biedt het bedrijf goede perspectieven in deze markten. "We komen samen op een moment dat beide bedrijven krachtig zijn en het goed doen in de markt. Ik heb altijd geloofd dat zulke momenten meer van dat soort goede momenten creeëren", zei Otellini.