Waarom moest ik toch aan de Apple Newton denken tijdens het bekijken van Steve Jobs presentatie van de ‘revolutionaire en magische’ iPhone. Ik dook in een doos met oude computerspullen. Verdomd, ik had hem nog. Nooit meer gebruikt na de recensieperiode. Teken aan de wand.
In 1993 bracht Apple, destijds onder leiding van John Sculley, de allereerste pda op de markt, met handschriftherkenning en een aanraakscherm voor de bediening. Ook een revolutionair en magisch apparaat, maar het flopte als een baksteen. Steve Jobs zette er direct een streep door toen hij in 1998 terugkeerde op het thuishonk.
De Newton was zeker een prachtig product. Alleen, voor wie? Het was te groot om in je binnenzak te steken, de handschriftherkenning was net te slecht om te gebruiken en de Newton was vooral veel te duur.
Met de iPhone is ook wat mis. Laat ik voorop stellen dat het een baanbrekende machine is. De bediening van de applicaties via het aanraakscherm is werkelijk fantastisch. De interface-ontwerpers van de Nokia’s en Palms van deze wereld kunnen terug naar de tekentafel. Apple maakt in een klap een einde aan die cryptische en diepgelaagde keuzemenu’s, aan het tikken van mailtjes of sms’jes met minuscule toetsen, aan het scrollen door vervormde websites en mailtjes. De interface is van computerkwaliteit en de ingebakken technologie fascinerend: het kleinood schakelt automatisch van gsm/edge naar WiFi, kantelt automatisch het scherm als het een kwartslag wordt gedraaid en schakelt automatisch uit als je hem naar het oor brengt. De iPhone is een supercoole combinatie van muziek- en videospeler, camera, mobiele telefoon en internetapparaat (html-mail en browser).
Maar… Wie gaat dat ding kopen? De iPhone kan met zijn beperkte opslagcapaciteit (4 of 8 Gb) geen iPod Video vervangen. Toch gaat het ding 500 dollar kosten mét een tweejarig abonnement (dus zonder nog duurder). Het apparaat is te duur voor de consument en te beperkt voor zakelijk gebruik.
Apple lijkt zich vooral op de consumentenmarkt te richten, want belangrijke functies voor zakelijk gebruik ontbreken of blijven ongenoemd. De eerste versie kan wel via iTunes synchroniseren met Outlook maar kennelijk geen Office-documenten lezen en evenmin pushmail van Exchange of RIM ontvangen. Bovendien ontbreekt 3G-ondersteuning, wat zeker in Europa een bezwaar is. En volkomen onduidelijk is welke vrijheid applicatieleveranciers krijgen om toepassingen voor het op OS X gebaseerde platform te schrijven. Een toonbeeld van openheid is Apple nooit geweest. De kans is groot dat de iPhone net zo’n iLock wordt als de iPod. Maar bij pda’s is dat wel een probleem.