Na een demo van tien minuten koos Talpa voor het beeldarchiveringssysteem ecKeywording van ECXS. Grote charme van de software is dat deze meedenkt over trefwoorden van foto’s en zo de vindkans van een plaatje vergroot. Ontwikkelaar Dick Honing is verrast door de gretigheid waarmee zijn product wordt onthaald.
Dick Honing (42) was 16 toen een vriendje kwam aansjouwen met een Apple II. Of hij er nog wat mee wilde. Honings hobby was programmeren. "Tsja, dan ga je er toch mee rommelen." Zo werd hij vermoedelijk een van de eerste Mac-programmeurs van Nederland. Het zou nog even duren voor hij er zijn brood mee zou verdienen, maar na een loopbaan in de luchttechniek begon hij in 1996 voor zichzelf met ECXS Information Systems. Hij specialiseerde zich in het maken van FileMaker-applicaties voor relatiebeheer en projectmanagement. "Ik merkte dat ik steeds weer dezelfde dingen bouwde. Daarom ging ik aan de slag met het vangen van generieke wensen. Ik vind mezelf geen it'er; ik ben meer gericht op wat de gebruiker wil en daar bleken veel overeenkomsten in te zitten."
ecOrganizer
Het eerste product van ECXS was ecOrganizer, een suite van modules voor agenda-, relatie- en projectbeheersysteem. Het is een standaardproduct dat vaak wordt verkocht aan handelsbedrijven, zakelijke dienstverlening en verkooporganisaties en aangepast kan worden aan de wensen van de klant. "Daarom gebruik ik FileMaker, omdat het snel resultaat geeft, laagdrempelig is in gebruik en je er toch ook helemaal los mee kan gaan met echt programmeerwerk." Honing werkt met Apple-computers, zijn kantoorruimte is vergeven van de Macs, maar wat hij maakt werkt ook op Windows.
De introductie van ecOrganizer op de markt verliep moeizaam. "Ik dacht dat dingen altijd snel gingen in automatisering, maar het was toch een heel conservatief wereldje. Distributeurs zeiden dat als ze de vraag zouden krijgen vanuit de klant, ze pas geïnteresseerd waren." Dit is een verhaal dat veel softwareontwikkelaars kennen. Na drie tot vier jaar van heel veel klantbezoeken begonnen de zaken pas goed te lopen en inmiddels heeft ECXS klanten in twaalf landen.
ecKeywording
Met ecKeywording ging het allemaal een stuk sneller. Dit beeldarchiveringssysteem is ontstaan uit de behoefte van stockfotobedrijven om beeldmateriaal te voorzien van sleutelwoorden. "Een plaatje zegt meer dan duizend woorden, zegt het oude spreekwoord. Maar je hebt al gauw duizend woorden nodig om een plaatje te vinden." Iedereen die meer dan honderd vakantiefoto's op zijn computer heeft staan weet dat. Stockfotobedrijven hebben natuurlijk honderdduizenden foto's opgeslagen. Ook steeds meer andere instellingen gebruiken het beeld dat ze in huis hebben om geld mee te verdienen, bijvoorbeeld musea. "Er ontstaat een hele industrie rond de commerciële toepassing van beeld."
De zakenpartner van ECXS is Kirsty O'Sulllivan, een Amerikaanse die is gespecialiseerd in het maken van synoniemenlijsten voor stockfotobedrijven. ECXS bouwde daar gebruiksvriendelijke software omheen en ecKeywording was geboren. Het succes van het product, aldus Honing, zit hem in die synoniemenlijsten. "Voor technische meta-informatie is altijd wel plaats in beeldarchiveringssoftware als iPhoto and Cumulus: pixelgrootte, type camera, belichting. Dat kan je allemaal wel kwijt. Maar wat als je in de basisbibliotheek alle foto's van een zwarte labrador wilt vinden? Dan had je de foto's bij het importeren al moeten categoriseren of in ieder geval bij ieder beeld afzonderlijk al wat trefwoordjes moeten bijtikken." ecKeywording kent automatisch sleutelwoorden toe aan een beeld of groepen beelden. De software maakt er zelf meer aan door woorden te vervoegen en synoniemen te pakken uit de onderliggende taaldatabase. Neem bijvoorbeeld ‘labrador', dan genereert ecKeywording ook ‘labradors', ‘hond' en ‘honden'.
EXIF, IPTC
Verder kan de software zoeken op documentinhoud en documentinformatie. Mac-gebruikers kennen die functionaliteit van Spotlight, de zoekmachine van Mac OS X. Digitale camera's kennen automatisch EXIF-informatie (Exchangeable Image File Format) toe aan foto's, gegevens over technische zaken als sluitertijd, pixelgrootte, belichting en type camera. In Adobe Photoshop kan ook IPTC-informatie (International Press Telecommunications Council) worden toegevoegd over copyright en onderwerp. IPTC maakt gebruik van trefwoordenvelden. ecKeywording doorzoekt die velden en kan er indien gewenst ook informatie aan toekennen.
Foto's kunnen ook batchgewijs voorzien worden van trefwoorden. "Ja, het blijft handwerk. Er zullen ongetwijfeld algoritmes komen die automatisch beeld kunnen voorzien van sleutelwoorden, maar zover is het nog lang niet. Dat duurt nog decennia, denk ik. Er bestaat al wel software die gelijkwaardige beelden kan vergelijken, maar als je een computer een plaatje laat zien weet hij niet of die verzameling van pixels een labrador of een flatgebouw is." Honing noemt India als grootste concurrent van het handwerk dat ECXS als dienst levert. "Daar is de prijs laag, maar het probleem is de kwaliteit. Een teddybeer is daar gewoon een opgezet beest. Dat is een kwestie van cultuur. Met ecKeywording kunnen we concurreren op dezelfde prijs."
Talpa
De dienst werd al langer geleverd; de software is nu sinds zes maanden op de markt en de introductie gaat een stuk sneller dan indertijd met ECOrganizer. De eerste klant in de VS was het reclamebureau van de Amerikaanse De Gouden Gids, de Yellow Pages. In Nederland loopt op dit moment een pilot bij mediabedrijf Talpa. "Ik liet de demo zien en na tien minuten waren ze om." Mediabedrijven hebben veel beeld rondzwerven binnen hun organisatie, van artiesten, programma's en studio-opnames. Dat is nooit allemaal centraal opgeslagen. "Waar wij nu aan werken met Talpa is het beheerbaar maken van aanwezig beeldmateriaal op pc's in de organisatie. De software zoekt het nieuwste beeldmateriaal op intranet en slaat dat centraal op."
Honing is verrast door de gretigheid waarmee ecKeywording wordt onthaald. De wereld krijgt steeds meer beelden over zich heen gestort en daarmee groeit de behoefte om het beheerbaar te maken. "Als ik geweten had hoe succesvol ecKeywording zou worden, had ik ecOrganizer nooit gemaakt." Hij zegt het met een brede glimlach.Honing is verrast door de gretigheid waarmee ecKeywording wordt onthaald. De wereld krijgt steeds meer beelden over zich heen gestort en daarmee groeit de behoefte om het beheerbaar te maken. "Als ik geweten had hoe succesvol ecKeywording zou worden, had ik ecOrganizer nooit gemaakt." Hij zegt het met een brede glimlach.