Patenten genieten een groeiende aandacht; niet alleen door rechtszaken, maar ook door het aanvragen van patenten. Amerikaanse bedrijven hebben afgelopen jaar 21 procent meer patentaanvragen ingediend. IBM is met 3651 toegewezen patenten voor de veertiende keer kampioen.
IBM was de afgelopen dertien jaar ook al koploper. De huidige nummers twee tot en met zeven mogen er echter ook zijn. De tweede plaats is voor de Zuid-Koreaanse elektronicaproducent Samsung met 2453 patenten. Daarna volgen Canon met 2378 patenten, Matsushita met 2273, HP met 2113, Intel met 1962 en tot slot Sony met 1810 toegewezen patenten. Dit blijkt uit de jaarlijst van IFI Patent Intelligence.
Microsoft bekleedt de twaalfde plaats met 1463 verkregen patenten. De Nederlandse elektronicaproducent Philips is zeventiende met 901 stuks. Andere bekende ict-bedrijven zijn Sun Microsystems op de eenentwintigste plaats met 776 patenten, Broadcom op achtentwintig met 660, Cisco op negenentwintig met 649, Nokia op tweeëndertig met 597 en Motorola op vierendertig met 578.
Het bezit van veel patenten is zakelijk gezien vaak positief, omdat het bijvoorbeeld voor een stabiele inkomstenstroom uit licenties kan zorgen. Daarnaast bieden uitgebreide patentportfolio's bedrijven de mogelijkheid om een strategisch voordeel te krijgen bij onderhandelingen, of zelfs rechtszaken, met concurrenten.
Patenten leiden echter ook tot juridische geschillen, vaak door vage bewoordingen en (al dan niet vermeende) overlappingen. Een groeiend aantal bedrijven zoekt ook naar manieren om patenten op een juridisch correcte wijze beschikbaar te stellen aan de open-sourcegemeenschap. IBM is daar een bekend voorbeeld van.
Secure Patent data software en beveiliging is wel belangrijk. Anders is uw uitvinding terug te vinden in de data van de concurent.