Het was weer CES-time, deze week in Las Vegas. De jaarlijkse consumentenelektronicabeurs CES is het walhalla voor elke gadget- en apparatenliefhebber, ieder ander wordt er in een dag stapeldol.
Alle belangrijke leveranciers van consumentenelektronica, mobiele telefonie, spelconsoles en computers presenteren er luidruchtig hun nieuwste handelswaar: nog sneller, kleiner, groter, slimmer of mooier. Het digitale tijdperk bracht ook de it-sector en Bill Gates naar Vegas. De roerganger van Microsoft mag sinds jaar en dag het feest openen met het uitspreken van de Windows-everywhere mantra. Ook ditmaal liet de ‘grootste visionair van onze tijd’ de gelegenheid niet lopen nog even de zegeningen van Vista voor de thuisgebruiker uit de doeken te doen.
Behalve een samenwerking met Ford (ja, ook Windows in de auto) had Gates deze keer betrekkelijk weinig Microsoft-nieuwtjes. Daardoor kreeg de aankondiging van de Windows Home Server vanzelf meer gewicht. Dit is software voor een nieuwe categorie servers voor het opslaan, delen en beveiligen van digitale content. De specificaties zijn zodanig dat het apparaat niet zou misstaan in een kantooromgeving: automatische back-up en herstel van aangesloten pc’s, een centraal en uitbreidbaar opslagmedium (eventueel met Raidfunctionaliteit) en externe toegang via internet. Monitor en toetsenbord zijn overbodig. Het apparaat zou simpel zijn te beheren via een van de aangesloten computers.br>Tja. De eerste specificaties roepen direct vragen op. Kan Microsoft thuisgebruikers wel voldoende veiligheid garanderen als de server ook via internet is te bereiken? Wordt de installatie, het onderhoud en de bediening echt zo simpel?
Interessant is de positionering van de nieuwe thuisserver. Al jaren proberen fabrikanten computers, audioapparaten en tv’s te koppelen. In de meeste concepten gaan de makers uit van een centraal opslagmedium van waaruit muziek, films en foto’s beschikbaar wordt gesteld aan randapparaten overal in het huis. Dat idee is nooit aangeslagen: te duur en te ingewikkeld. De doorbraak is eigenlijk verder weg dan ooit sinds we muziek en foto’s kunnen meenemen in een klein doosje genaamd iPod en kunnen aansluiten op elke willekeurige tv of audio-installatie, ook bij oma thuis.
Met de Home Server sluit Microsoft meer aan bij de behoeften van de computergebruiker: back-up en herstel en centrale dataopslag. Dat je daarmee direct een mediahub hebt is meegenomen. Voor de meeste gezinnen lijkt me het een te dure oplossing, maar voor thuiswerkers en kleine bedrijven kan de Home Server nog wel eens een interessant apparaat worden: Nas for the mass!