Wat zijn de overeenkomsten tussen een arts en een systeemmanager? Op het eerste gezicht zijn er weinig. Toch laat Shell medewerkers regelmatig doorstromen naar functies die niet in het verlengde van hun opleiding liggen. “Het is nét dat beetje meer dat wij zoeken: sociale vaardigheden, analytisch denkvermogen en doorzettingskracht.”
Shell-medewerkers stromen regelmatig door naar functies die niet in het verlengde van hun studie of eerdere werkzaamheden liggen. Geen probleem, als ze maar talent hebben. "Shell werft vooral op basis van talent. Wij beoordelen pasafgestudeerden niet alleen op de relevantie van hun studie, maar kijken ook naar hun algemene competenties, het talent dat ze uitstralen. Een technische studie is prima, maar het is nét dat beetje meer dat wij zoeken: sociale vaardigheden, analytisch denkvermogen en doorzettingskracht," zegt Judith Meeng (45), een van Shell's global HR managers voor it.
Shell maakt daarbij onderscheid tussen werknemers die vers uit de collegebanken komen en zij die op latere leeftijd met de nodige werkervaring het bedrijf betreden. Vooral voor starters zijn er goede mogelijkheden om intern te switchen en op de werkvloer nieuwe vaardigheden op te doen. Van de ervaren binnenkomers wordt verwacht dat hun kennis meteen kan worden toegepast.
Shell-medewerkers kunnen op een aantal manieren aangeven wat zij willen. Leidinggevenden wordt regelmatig gevraagd naar de wensen en plannen van een medewerker. Die kan zelf aan de hand van competentieprofielen op het intranet zoeken naar geschikte cursussen. Vanaf het begin krijgt hij een coach en een mentor toegewezen. De coach steunt hem inhoudelijk en de mentor helpt bij het vinden van de weg in de organisatie.
Het Young Shell Network is een andere manier om de organisatie en haar mensen te leren kennen. Young graduates treffen elkaar hier en bouwen zo zelf hun netwerk op. Omdat het netwerk erg internationaal is, gebeurt veel digitaal. Maar er zijn ook wel bijeenkomsten en borrels. Voor de meer ervaren Shell-medewerkers is er het Experienced Professional Network, met eenzelfde doelstelling.
Het is niet zo vreemd dat Shell zich zo inspant voor de ontplooiing van haar medewerkers. Het behouden van ambitieuze en capabele mensen is natuurlijk ook voor de onderneming van het grootste belang. Zo snijdt het mes aan twee kanten.
Wiskundige wordt it-manager
Wouke Lam (48) werkt al zo'n 22 jaar bij Shell. Ze is nu it-manager voor de afdeling Human Resources. Haar team van meer dan driehonderd mensen bouwt en ondersteunt wereldwijd applicaties die worden gebruikt bij het regelen van de personeelszaken in de vele landen waar Shell actief is.
Voor haar huidige functie bekleedde Wouke andere functies bij de multinational. "Direct na mijn studie toegepaste wiskunde in Delft kon ik aan de slag op de afdeling waar resultaten van allerlei research werden vertaald in praktische toepassingen voor de eindgebruiker. Later ging ik me ook bezighouden met modelberekeningen. Het waren functies in het verlengde van mijn opleiding die mij goed lagen. Na enkele jaren koos ik er voor om over te stappen naar een beleidsfunctie op de afdeling Corporate Planning. Dat was natuurlijk heel wat anders!" Het switchen was hiermee voor Wouke nog niet afgelopen. Ze werd hoofd van een groep mainframe system engineers, vervolgens kwaliteitsmanager, communicatiemanager, kennismanager en is nu dus HR it-manager. Binnen haar huidige managementteam werken tien mensen, waarvan er vier recentelijk als experienced professional zijn binnengekomen.
Overstappen naar andere functies buiten je oorspronkelijke vakgebied wordt bij Shell aangemoedigd. "Met je lijnmanager en met mensen van personeelszaken bespreek je regelmatig je persoonlijke en professionele ontwikkelplannen en kan je je wensen kwijt. Er zijn zelfs speciale skill-poolmanagers die je verder begeleiden. Je kunt aan de hand van competentieprofielen online allerlei cursussen uitzoeken en gaan volgen. Het is echt goed geregeld."
Arts wordt systeemmanager
Remko Huigen (42) is business system manager bij Shell IT, "zeg maar een soort chief information officer van de wereldwijde brandstoffenbusiness." Met een jaarbudget van 100 tot 200 miljoen euro bereidt zijn team it-systemen voor waarmee wereldwijd de levering aan zakelijke klanten, wederverkopers en transportondernemingen wordt geregeld.
Remko was eigenlijk van plan arts te worden. In 1991 rondde hij zijn studie medicijnen af, maar voelde er weinig voor om huisarts te worden op een saaie praktijk ergens ver weg. Daarom volgde hij een mba-specialisatie marketing en informatica, met het idee om in de farmaceutische industrie aan de slag te gaan. Op een carrièrebeurs stapte hij op mensen van Shell af. Dat leverde hem een assessmentcenter en niet veel later een leuke marketingfunctie op. Vervolgens begeleidde hij een grootschalige reorganisatie en werd hij manager van een callcenter. Vanuit het callcenter rolde hij de it-tak van Shell binnen, waar hij nu systeemmanager is.
Remko: "Bij Shell kijken ze verder dan wat je hebt gestudeerd. Als je talent toont, dan wordt dat snel herkend en kan je in korte tijd grote stappen maken. Zodat je het beste uit jezelf kunt halen en ook het waardevolst bent voor de onderneming."
[Beeld: Hester Doove]