Systeembeheerders schatten kansen open source op de desktop laag in; Novell-gebruikers zijn voor het merendeel positief over de samenwerking tussen Novell en Microsoft. Men verwacht dat de interactie tussen Linux- en Microsoft-omgevingen verbetert. Toch blijft er veel argwaan bestaan over de goede bedoelingen van Microsoft.
Dave Simons van zorginstelling Stichting Pantein verwacht dat compatibiliteit tussen Linux en Microsoft verbetert door de overeenkomst. Hetzelfde geldt voor Mark Bartonet van Network Solutions Nederland. Hij plaatst wel vraagtekens bij de samenwerking tussen Microsoft en zijn veel kleinere concurrent. "Ik ben bang dat Microsoft de zoveelste concurrent probeert kapot te maken, te consolideren of met eigen afwijkende standaarden probeert te veranderen. Wat gaat Microsoft met de veel kleinere opponent doen. Had men Novell niet kunnen overnemen?" Leo Kupers, eveneens werkzaam bij de Stichting Pantein, hoopt dat de tegenwerking van open source door Microsoft nu voorbij is, maar wijst wel op Steve Ballmers recente uitspraak dat gebruikers van andere Linux-distributies dan Novell Suse Linux zich zorgen moeten maken over een patentenclaim.
Novell Nederland zegt veel van de samenwerking met Microsoft te verwachten. Ronald de Jong, directeur Novell Nederland, is blij met de overeenkomst tussen Novell en Microsoft. Volgens hem erkent Microsoft de kracht van open source software en is tegelijkertijd een mogelijke claim op geschonden patenten in deze software van Novell afgekaart. Voor eventuele complicaties is hij niet bang. "Advocaten zijn vier tot vijf maanden bezig geweest met deze overeenkomst. Dat zijn dezelfde mensen die enkele jaren terug 536 miljoen dollar schadevergoeding bij Microsoft vandaan gehaald hebben voor inbreuk op producten van Novell." De belangrijkste conclusie die De Jong uit de overeenkomst haalt is dat de gebruiker beter af is door soepeler samenwerking van Microsoft-systemen met Linux en andere open source-toepassingen.
Desktop
Volgens De Jong zijn Novells kansen op een voorname positie in de desktopmarkt aanzienlijk. "Er zijn op dit moment honderdduizend gebruikers van de Open Workgroup Suite van Novell waar ook de software voor de desktop in verwerkt zit. Microsoft opent de deur door de introductie van Vista dat wederom om nieuwe hardware vraagt. Als je dit combineert met het feit dat de Microsoft-software ook nieuwe knopjes krijgt, dan is de kans aanzienlijk. Ik constateer ook dat Red Hat zijn desktop-software vernieuwt."
Kupers van Stichting Pantein verwacht dat Novell er een harde dobber aan heeft om organisaties over hun angst heen te helpen om een andere desktop te gebruiken dan Microsoft Windows. Organisaties die deze stap wel nemen zullen flink minder licentiekosten hebben, maar wel veel geld kwijt zijn aan opleidingen en gewenning. Zijn collega Simons geeft Linux wel een goede kans als er meer aandacht komt voor het installatiegemak van Linux-desktops. Dat is ook de mening van Bartonet. Hij vindt dat Linux nog niet klaar is voor het grote publiek, onder andere door de gebrekkige configuratie van draadloze netwerken en een afwijkende 3D desktop. Hij schat de kansen van Linux wel veel hoger in in Afrikaanse en Aziatische landen die voor het eerst met desktops te maken krijgen.
NetWare degelijk
Er zijn vijf reacties binnengekomen op de oproep in Computable nummer 51&52 om te reageren op de vraag of NetWare van Novell er nog toe doet. De reacties zijn verdeeld. Eén lezer vindt dat Novell zijn positie als belangrijkste leverancier voor het pc netwerkplatform op dit moment jammer genoeg kwijt is. Een ander noemt het bedrijf op dit moment uitgerangeerd. Beide lezers wijzen op de grote stabiliteit van de Novell-software.
De drie andere reacties zijn afkomstig van lezers die NetWare nu nog gebruiken. Zij zijn stuk voor stuk positief over de positie van NetWare en Novell in het algemeen. Eén ict-dienstverlener meldt dat bijna al zijn klanten groot en klein naar tevredenheid met NetWare werken. Een systeembeheerder bij een zorginstelling stelt de producten van Novell degelijk en overzichtelijk zijn. Hij blijft het volste vertrouwen houden in NetWare. Een hoofd automatisering van een gemeente gebruikt Netware ook naar tevredenheid. Het systeembeheer is volgens hem eenvoudig uit te voeren, er zijn geen problemen met updates en systemen laten een hoge beschikbaarheid zien. Wel tekent hij aan dat de Novell-kennis van ict-dienstverleners op dit moment aan het verdwijnen is.
Ik was helaas vergeten om (tijdig) in te gaan op de oproep, iets over ‘netware’ te zeggen.
Ik heb de afgelopen 10 jaar kennis gemaakt met Windows, Linux en Novell systemen van diverse generaties. Novell steekt hier met kop en schouders bovenuit, voor wat betreft de eisen aan de hardware, de stabiliteit, de veiligheid en de beheersbaarheid. Bij Novell zijn de hardware vereisten wat ‘harder’ dan bij andere platforms: Als het geschikt is voor Netware, werkt het ook echt niet. probeer je dat toch, dan gaat het ook echt mis. Je moet dus heel streng letten op het Approval certificaat als je hardware voor dit systeem koopt.
Netware heeft zijn installatieprocedure steeds verder vereenvoudigd, waardoor tegenwoordig zelfs een relatieve leek de basisinstallatie kan verzorgen. Het beheer blijft een zaak van mensen die ervoor geleerd hebben. Dat komt door de te grote diversiteit aan beheerstools: Novell zou veel voortvarender alles onder 1 beheersinterface moeten brengen. Een andere reden is de grote verscheidenheid aan applicaties. Novell is in mijn ogen met functionaliteit nog altijd de Nr1 in Netwerkserversystemen.
Helaas is Novell een relatief in zichzelf gekeerde organisatie, vergeleken bij Microsoft. Novell heeft de harde en vaak onbeschofte marketingstrategie van Microsoft tot dusver niet kunnen beantwoorden.
Behalve de systemen zelf beschikt Novell over een weergaloze Knowledge Base waar werkelijk alle problemen wel in worden genoemd. Veel Novell systemen en onderdelen kunnen gratis worden gedownload en tot op zekere hoogte zelfs gratis gebruikt. Als de gebruikersschaal groter wordt, zijn er pas licenties nodig. Dit biedt uitstekende mogelijkheden om het uit te proberen. Veel open source Applicaties zijn bovendien reeds lang geleden geschikt gemaakt voor Netware zoals Apache, PHP en MySQL.
Naar mijn bescheiden mening is Novell het meest prijsvoordelige, veilige, stabiele en complete platform voor organisaties. Voor kleinere bedrijven is er de Small Business Suite die niet kan worden geenaard door de Microsoft SBS.
Wat weerhoudt vandaag de dag bedrijven ervan om dit te kopen, zou je je afvragen. Welnu, de kennis ervan wordt helaas steeds schaarser en de verkopers ervan steeds minder happig om het nog aan te bieden. Ik vind dat jammer. Als Novell niet uitkijkt, zal de geschiedenis van V2000 en VHS zich op het niveau besturingssystemen kunnen herhalen. Dat verhelpt de deal met Microsoft volgens mij niet. Het beste en voordeligste product wint het dus niet op de markt.
Hoe stabiel is stabiel? Ik heb Netware systemen zien draaien die reeds 10 jaar lang zonder onderhoud en zelfs zonder virusscanner gewoon doorgingen. Mijn Netware systeem is sinds de eerste installatie in 2004 nog nooit op ook maar een enkele applicatie vasgelopen. vanaf de installatie draait hij foutloos. Daar komt geen Linux of Windows bij in de buurt; Unix misschien wel, maar dat ken ik niet zo goed.