Het werk van consultants is zeer gevarieerd. De een beheert de computersystemen van een verzekeraar, de ander ontwikkelt een slimme module voor het verwerken van bekeuringen bij de politie. Zes consultants vertellen over wat hen bezighoudt.
Arsenio Macías Ribón (30)
technisch coördinator/change manager
Getronics PinkRoccade
Arsenio Macías Ribón heeft een passie voor computers. Na zijn studie in Engeland kwam hij een paar jaar geleden bij PinkRoccade (het huidige: Getronics PinkRoccade) terecht. Arsenio is een drukbezet man. Hij is als technisch coördinator voor een verzekeraar bezig met beheer, de dagelijkse gang van zaken en met onderhoud; het up-to-date houden van het systeem door nieuwe applicaties te implementeren. Ook is hij nauw betrokken bij de offshore activiteiten van Getronics PinkRoccade. "De business unit waarvoor ik werk besteedt het ontwikkelen van software uit in India. Er wordt daar goed werk geleverd en bovendien is het goedkoop. Een goede coördinatie is heel belangrijk: de planning moet gehaald worden en de kwaliteit moet goed zijn. Dat zorgt elke dag voor een nieuwe uitdaging."
Jeroen Niessen (28)
implementatiebegeleider
Ordina
Jeroen Niessen bleef na zijn studie op zijn stageplek hangen. Misschien niet de meest voor de hand liggende beroepskeuze voor een bestuurskundige: "Ict speelt een grote rol bij zowel bedrijven als bij de overheid. Een stage bij Ordina was een mooie gelegenheid om dat van dichtbij te bekijken. Ik ben nu aan de slag bij de Nederlandse politie. We zijn bezig met de landelijke invoering van een slimme module voor het verwerken van bekeuringen. Ik ben geen techneut. Ik zit met de gebruikers om de tafel, voor uitleg en om processen en werkwijzen door te nemen. Bij Ordina kan ik zelfstandig werken, ik krijg met heel veel verschillende mensen te maken en reis het hele land af. Ik ben in een jaar tijd een echte ‘Ordinees' geworden."
Jot van der Meijden (28)
junior consultant
Atos Origin
Jot van der Meijden is bijna een jaar in dienst bij Atos Origin en heeft er al een paar klussen op zitten. Sinds mei is hij bezig met de implementatie van een erp-pakket bij vier universiteiten en een hogeschool: "De financiën, de studentenadministratie, de cijfers en de roosters zijn in één pakket geïntegreerd. Ik ben bezig met de vertaalslag van de mogelijkheden van het pakket naar de wensen van de klant. Je moet je bij elke klus weer verdiepen in de organisatie, dat maakt het werk leuk. Daarnaast is het onderwijs een afwisselend werkterrein. Een roc is iets heel anders dan een universiteit. Ondertussen leer ik natuurlijk zelf ook bij, learning on the job, zeg maar."
Mark Stronks (23)
test-consultant
LogicaCMG
Om operationele risico's in te perken zijn banken wereldwijd bezig om aan Basel II te voldoen. Sinds mei is Mark Stronks aan de slag om deze internationale bankafspraken bij een Nederlandse bank te implementeren.
"Ik werk nu een jaar bij LogicaCMG, eerst op wat korter lopende projecten. Dan ken je je collega's net en dan neem je alweer afscheid. Met deze klus ben ik zeker nog een half jaar bezig. We testen het systeem van a tot z. Kloppen de rapportages, doet het systeem wat het moet doen en waar zitten de zwakke plekken? Zo'n analyse is dus belangrijk en bovendien erg leuk. Het is een soort puzzelen en je mag geen stukje over het hoofd zien. Daar houd ik wel van."
Yuri Versluis (35)
project architect
Inter Access
Tijdens zijn studie hbo Bedrijfskader verdiende Yuri Versluis wat bij als vakkenvuller bij een supermarkt. Toen een collega van hem solliciteerde bij Inter Access, dacht hij: "Dat is ook wat voor mij." Inmiddels werkt hij er al bijna tien jaar met veel plezier: "Ik ben bij de Belastingdienst bezig met een enterprise contentmanagement-omgeving. Met deze omgeving kan de belastingdienst de thema's ‘eenheid in beleid' en ‘informatie op maat' verder invullen. In mijn rol gaat het om het raakvlak tussen business en techniek. Het succes van een systeem wordt bepaald door de acceptatie bij de gebruikers, de techniek is faciliterend. Als architect ben je betrokken bij de business en bij de techniek, dat houdt me scherp."
Sandra Arons (30)
it-architect
Capgemini
Sandra Arons werkt over het algemeen aan verschillende opdrachten. Op dit moment is ze voor een groot telecombedrijf aan de slag. Als solution analist heeft Sandra een centrale rol. De onderneming werkt met veel verschillende systemen die deels moeten worden vervangen en deels moeten worden aangepast. Sandra maakt onder andere de releaseplanning voor het wijzigings- en vernieuwingstraject: "Veranderingen zijn pas succesvol als iedereen weet waar het om gaat. Daarom werk ik nauw samen met alle betrokkenen: de architecten, de ontwikkelaars en de business zelf. Als je met informatietechnologie en je eigen manier van werken iets hebt kunnen veranderen in de organisatie, dan weet je dat je echt iets hebt bijgedragen."