“Organisaties accepteren niet meer dat hun systemen plat liggen voor het maken van back-ups”,zegt Erik van Veen, CISSP Solutions Marketing Manager bij Symantec. Maar back-uppen moet, ook als klanten 24×7 beschikbaarheid verwachten.
Wat is dat?
Het maken van back-ups is nodig om bestanden snel te kunnen herstellen in geval van rampen. Risico's variëren van een neerstortend vliegtuig tot dijkdoorbraken, terrorisme, diefstal, fraude en brand. Mike den Buurman, sales en marketing director van SPS, dat beheerdiensten levert: "Mensen denken vaak aan grote rampen, maar het is behoorlijk rampzalig als muizen de kabels doorknagen. Ook de schade als gevolg van menselijke fouten, ziekte, verlof en stakingen moet niet onderschat worden."
Wat zijn de trends?
- Het verdwijnen van het back-up window. Erik van Veen, CISSP Solutions Marketing Manager binnen Symantec: "Organisaties accepteren niet meer dat hun systemen plat liggen voor het maken van back-ups. Hun klanten verwachten namelijk dat ze 24×7 beschikbaar zijn."
- De groei van de hoeveelheid data. Van Veen: "Grote bedrijven hebben systemen waar tientallen terabytes aan hangen. Als je van al die gegevens een back-up moet maken op basis van oude technieken, word je daar niet vrolijk van, zelfs al dalen de prijzen van opslagmedia."
- Het maken van back-ups op schijf, ook wel D2D genoemd (disk-to-disk). Van Veen: "Die trend is al jaren aan de gang. Het voordeel van D2D is de snelle restore." Toch schrikken veel bedrijven nog terug voor de overstap naar D2D, vanwege de initiële kosten. Van Veen: "Als uiteindelijk opslagmedium wordt nog veel voor tape gekozen. Wat heel veel voorkomt is D2D2T, disk-to-disk-to-tape." Een ander bezwaar voor de overstap naar D2D is dat bestaande back-upprocedures vaak helemaal zijn ingesteld op de aanwezigheid van tape. Een oplossing voor deze deadlock-situatie is een Virtual Tape Library (VTL). Dat is een back-upserver die de bestaande back-up-softwareapplicaties wijs maakt dat hij een échte tapebibliotheek is, inclusief verschillende tapeapparaten en bijbehorende formaten.
- Versleuteling. Van Veen: "Steeds meer bedrijven willen hun data versleutelen. Er zijn heel wat voorbeelden te vinden van banken die tapes zijn kwijtgeraakt, met daarop gegevens van tienduizenden klanten. Ze vinden die tapes misschien wel weer terug, maar dan weet je niet wat er in de tussentijd mee is gebeurd."
Welke oplossingen zijn er?
- Continue databescherming. Dat is het continue kopiëren van data naar het back-uparchief, zodat er geen data kwijt raakt, en zodat dat onmiddellijk teruggezet kan worden. Gerrit Lutke Schipholt van EMC Nederland: "Continue back-up is een oplossing voor het verdwijnen van het back-up window. Alleen is het onder Windows vaak niet mogelijk om simpelweg de inhoud van het werkgeheugen te kopiëren. We programmeren daarom in overleg met Microsoft agents die ervoor zorgen dat applicaties worden geïntegreerd in het back-upproces. Elke transactie wordt zo een punt in de tijd waarnaar je terug in de tijd kunt reizen. Dat is precies wat je nodig hebt. Je weet immers pas achteraf tot wanneer je terug wilt gaan."
- Single instance storage. Zorgt ervoor data worden ontdubbeld. Erik van Veen (Symantec): "Zo minimaliseer je de hoeveelheid data die moet worden geback-upt, waardoor je minder opslagruimte nodig hebt voor de back-up."
- Archivering. Wouter Kolff van EMC Nederland: "Alles wat in een archief kan, hoef je niet meer te back-uppen. Zo verklein je de druk op je back-up window." Den Buurman: "Bedrijven moeten kritisch naar hun data kijken. Archiveringssystemen kunnen daarbij helpen. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat een bijvoegsel van een doorgestuurd mailtje maar één keer wordt opgeslagen." Van Veen: "Back-upoplossingen zijn bedoeld voor operationeel herstel na bijvoorbeeld een crash. Archiefoplossingen helpen de operationele kosten terug te brengen en te voldoen aan wettelijke eisen. Beide oplossingen bewaren langere tijd informatie. Integratie tussen back-up en archiefoplossingen is dan ook een logische optimalisatie."
Integratie van hardware en software voor back-up. Lutke Schipholt: "Deze oplossingen kun je beschouwen als ‘black boxes' die volledig geautomatiseerd de back-up regelen."
Wie geeft hierover adviezen?
• AAC Cosmos
• BDO CampsObers Auditors & Consultants
• Centric
• CIBER
• CIBIT
• Ctac
• Deloitte Consultancy
• EDS International
• Getronics PinkRoccade
• Hewlett-Packard
• IBM – Global Business Services
• Imtech ICT
• Inter Acces
• LogicaCMG
• Oracle
• Profuse
• Sogeti
• Unisys