De gemeente Amsterdam trekt het komende jaar drie ton euro uit voor een test met software op basis van open standaarden en open source.
Bij twee gemeenstelijke onderdelen wordt de kantoorautomatisering ingericht met software die als alternatief zou kunnen dienen voor onder meer Microsoft-producten. Op verzoek van de gemeenteraad werd eerder dit jaar een business case opgesteld die aantoont dat een open softwarestrategie leidt tot meer leveranciersonafhankelijkheid. Daarnaast kan gebruik van open source software zorgen voor een betere uitwisseling van gegevens en voor een duurzame opslag van informatie zonder dat de gemeente daarbij onaanvaardbare financiële risico's of bedrijfvoeringsrisico's loopt.
Aan de praktijktoets, die in de eerste helft van 2007 plaatsvindt, zullen een gemeentelijke dienst en een stadsdeel deelnemen. Als deze toets positief uitpakt, zal de ‘standaard open werkplek' als een shared service aan alle gemeentelijke onderdelen ter beschikking worden gesteld.
Het is niet de bedoeling om de huidige gesloten software helemaal uit te faseren. Wel is de verwachting dat een nieuw contract met de huidige leverancier Microsoft kleiner van omvang zal zijn. Dat contract loopt eind 2008 af.
Waarom moet zoiets 300.000 euro kosten?
OpenSource is toch gratis?
Of wordt er een batterij dure consultants ingehuurd.
Tja: hoezo OpenSource voordeliger 🙂
OpenSource is niet het zelfde als gratis, het enige wat het inhoud dat de Source code van de programma, toegangkelijk is. Maar de aanschaf van software is meestal niet het duurste. Ondersteuning daarentegen wel.
Waarom zou het testen van OSS niets mogen kosten?
Drie ton klinkt inderdaad wel veel als het gaat om het testen van Open Source Software. Als investering in structureel lagere kosten kan het echter nog steeds voordelig zijn.