De komende jaren zullen de heilsoldaten zich niet alleen verbonden weten door dezelfde bezieling, maar waarschijnlijk ook door eenzelfde ip-netwerk. In Nederland is het netwerk opgekrikt van hier en daar 10 Mb naar 10 Gb. Klaar voor de hedendaagse communicatievormen.
Kapitein Robert Paul Fennema, hoofd Sales & Supplies bij het Leger des Heils, vertelt in het hoofdkantoor te Almere eerst iets over de organisatie. De onderliggende infrastructuur is immers dienend aan de visie en het werk van het Leger. Lopend door het gebouw, op weg naar zijn werkkamer, wijst hij op grote rollen kabels die op de vloer liggen. “We zijn nog volop bezig met de afronding”, klinkt het, haast verontschuldigend.
Eerst die visie. Het Leger onderneemt tal van activiteiten met ruim vijfduizend betaalde werkkrachten in ons land en ongeveer evenveel vrijwilligers. De organisatie is actief in 111 landen, die overigens alle zelfstandige vestigingen kennen. Toch is de organisatie makkelijk te vergelijken met een multinational. Een voorbeeld: Fennema staat voor de keus om een communicatieserver aan te schaffen. Cisco en Alcatel staan op het lijstje. “We hebben nog geen keus gemaakt, maar in Londen, Australië, Canada, de VS staat Cisco-apparatuur. In Kenia en Brazilië is gekozen voor de open source oplossing van Asterisk. Er spreekt veel voor om op hetzelfde platform te gaan zitten. Dat is technisch gezien handiger en je kunt dan nog eens leuke kortingen bedingen.”
Bocht
Het hoofdkantoor van het Leger zit nu zestien jaar in Almere. Dat geeft meteen ook de leeftijd van het netwerk weer. Op sommige plekken ligt er nog Cat 3 UTP-bekabeling (10 Mb), op de meeste plaatsen Cat 5 (100 Mb). Dit bleek niet meer te voldoen. Fennema heeft zich een half jaar geleden verdiept in de technische mogelijkheden en sprak onder andere met Alcatel, KPN, Systimax en Cisco. De techniek blijkt geen obstakel. Wel het budget. “We werken met publiek geld, dus moeten we alles kunnen verantwoorden”, zegt Fennema. “Het Centraal Bureau Fondsenwerving schrijft voor dat maximaal 25 procent van het verkregen geld aan bureaukosten opgaat. Wij zitten op ongeveer 13 procent, maar we proberen dat nog verder naar beneden te krijgen. Daar hebben we een nieuwe communicatie-infrastructuur voor nodig.”
Uiteindelijk heeft hij gekozen voor Cat 6A wat overeenkomt met 10 Gig naar de desktop. Systimax levert de kabels en controleert na de aanleg van het netwerk of alles aan zijn standaarden voldoet. “Zelfs de manier waarop je een kabel in een bocht legt, heeft invloed op de uiteindelijke snelheid”, weet Fennema nu. De kabelleverancier is niet de goedkoopste, maar bood wel de beste bedrijfszekerheid en begeleiding. In zijn werkkamer hangt niet voor niks de spreuk: ‘Het leveren van kwaliteit kost geld, het niet leveren van kwaliteit kost kapitalen’. “Dat is mijn lijfspreuk”, beaamt Fennema.
Videobeelden
Een netwerk met 10 Gig naar de desktop lijkt wat overgedimensioneerd, maar Fennema wil voorbereid zijn op de toekomst en op zijn minst twaalf jaar met de nieuwe infrastructuur vooruit kunnen. Intern gaat het Leger VoIP gebruiken. Naar buiten toe blijven de ISDN-lijnen nog open. “We gaan uiteindelijk compleet over naar VoIP, maar we willen eerst weten hoe deze oplossing zich in de praktijk houdt.”
Fennema ziet in de toekomst ook videobeelden over de kabels gaan. “En dan wil ik niet hebben dat een beeldgesprek betekent dat een ander bijvoorbeeld uren op een printje moet gaan zitten wachten. Al die – toekomstige – applicaties moeten zonder haperen tegelijk gebruikt kunnen worden. Wij werken wereldwijd met Lotus Notes. Er komt een situatie dat wij als Leger één virtueel netwerk hebben en iedereen uit het Notes-adresboek kunnen benaderen via de nieuwe infrastructuur.”
Dichterbij huis komt hij met een voorbeeld waar het netwerk nu al een besparing oplevert. Het gaat om de ophaaldienst van de textielbakken. “Vroeger werd dat met de hand uit de bakken gehaald, gewogen en op papier aan het kantoor gemeld hoeveel kilo in de bak zat. Dat is een kostbaar proces. Nu hebben we een pilot met onderloscontainers. De vrachtwagen heeft een boordcomputer met umts-kaart en kan aan het kantoor doorgeven hoeveel kilo in de bak zat. Geen hand- en papierwerk meer. De gegevens komen rechtstreeks in onze financiële systemen.”
Digidonateur
Ook de signalering van brand- en inbraak zal in de toekomst over het netwerk lopen. Fennema wil toe naar een systeem dat bij een fondsverwerver meteen de gegevens van een donateur op het scherm komen, zodat zichtbaar is welke betrokkenheid iemand met het Leger heeft. Een soort crm-systeem. “Dat verstevigt de band met onze donateurs”, is zijn overtuiging.
Dat het Leger ict niet schuwt, mag duidelijk zijn. Zo biedt de organisatie sinds kort de mogelijkheid om ‘digidonateur’ te worden, waarbij via I-Deal mensen met een eigen inlogcode in hun eigen virtuele bankomgeving schenkingen kunnen doen. Dit bespaart de kosten van acceptgiroafhandelingen.
Natuurlijk blijven de heilsoldaten met de collectebus de kroegen afgaan en geld ophalen in de donkere dagen voor Kerst, maar de ‘binaire bedelarij’ is een welkome aanvulling. Ook beschikt de organisatie over een eigen webwinkel. “Voor die toepassingen hebben we geen 10 Gig netwerk nodig, want er gaan maar een paar bitjes over de lijn. Het zou natuurlijk wel mooi zijn als we daarvoor alleen al zoveel bandbreedte nodig hebben”, grapt Fennema.
Vele gezichten
Het Leger des Heils, in 1865 opgericht door William Booth in het Verenigd Koninkrijk en sinds 1887 actief in Nederland, heeft vele gezichten. Dat komt omdat het kerkgenootschap de daad bij het evangelische woord voegt. Heilsoldaten staan een ieder, zonder aanzien des persoons, bij die hulp behoeft; in Nederland en in het buitenland. Daklozen, verslaafden, tienermoeders, vereenzaamde ouderen, allen kunnen rekenen op hun steun. Majoor Bosshardt is zo’n beetje de verpersoonlijking van deze kant van het Leger.
Vrijwel iedereen kent ook de textielinzamelbakken of -acties van Reshare. De naamswijziging is in 2006 doorgevoerd, nadat in 2004 Coro Kledinginzameling was overgenomen. Meer dan 25 miljoen kilo per jaar haalt dit onderdeel op.
Dezer dagen hebben vele Nederlanders een brief gekregen om digidonateur te worden van het Leger des Heils. En hebben zij heilsoldaten kerstliederen horen zingen rond een driepoot met collecteketel op drukbevolkte pleinen. Fondsverwerving is een belangrijke activiteit van de organisatie. Nodig om al het werk te kunnen doen.