De Nederlandse overheid wil slimme camera's inzetten om de veiligheid op straat te vergroten. Deze camera's werken alleen met beeld. Student Michael Metternich ontwikkelde software waarmee agressie met geluid en beeld wordt gemeten.
"Door met beeld en geluid agressie te meten wordt het systeem 92 procent betrouwbaar. Met beeld alleen is dit ongeveer 80 procent. Met geluid alleen is dit 70 procent", zegt Michael Metterich. Hij onderzocht tijdens zijn stage bij Working Tomorrow van dienstverlener LogicaCMG de betrouwbaarheid van emotieherkenning. Momenteel gebeurt de emotieherkenning van slimme camera's voornamelijk door beeld. Metterich onderzocht of door het toevoegen van geluid aan deze beelden de herkenningskans wordt verhoogd. Met zijn onderzoek won Metterich de publieksprijs van Working Tomorrow. Gerben Mak, lid van de jury, is erg enthousiast over het product. "Wat erg gewaagd is aan het onderzoek van Michael is dat de applicatie vooral toegespitst is op het individu".
Geacteerd
Metterich kreeg van de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar hij studeert, software waarmee hij beeld kan analyseren. Zelf ontwikkelde hij een database met beeld, geluid en filmpjes en software waarmee hij de betrouwbaarheid van emotieherkenning onderzocht. "Het maken van deze database koste erg veel tijd", zegt Metterich. De database bestaat nu alleen nog uit geacteerde filmpjes en geluid. Het uitbreiden van de database met ‘echte' filmpjes en geluid is noodzakelijk voor de applicatie in gebruik kan worden genomen.
De student denkt dat het systeem op termijn ingezet kan worden voor persoonlijk gebruik. "Als iemand met een computer bezig is en Word maakt een andere lay-out, zou de computer aan het gezicht van de gebruiker kunnen zien dat het systeem dit beter niet meer kan doen", zegt Metterich. Mak ziet ook toekomst op zakelijk gebied. "Bij grote gebruikersonderzoeken kan de emotie van de individu gemeten worden". Voor de lange termijn is gebruik van de combinatie van beeld en geluid in voetbalstadions een idee. Metternich: "Maar nu werkt het systeem eigenlijk alleen als je recht in de camera kijkt. Ook wordt het achtergrondgeluid nog niet weggefilterd".
Working Tomorrow
Working Tomorrow is een afstudeerprogramma van LogicaCMG. Het bedrijf werkt hiertoe samen met alle hogescholen en universiteiten met it-gerelateerde opleidingen in Nederland. Het programma bestaat anderhalf jaar en telt nu ongeveer 70 studenten. Deze studenten kunnen op zo'n zes kantoren van LogicaCMG stage lopen. Om studenten erkenning te geven heeft de dienstverlener de Working Tomorrow Graduate Awards in het leven geroepen; deze bestaat uit een jury- en een publieksprijs.
Zie: www.workingtomorrow.nl
Winnaar Juryprijs
Mark Dekker won met zijn thuiscentrale de juryprijs. Hij onderzocht de haalbaarheid van een microwarmtekrachtinstallatie op basis van aardgas. Deze thuiscentrale zorgt ervoor dat zo min mogelijk bruikbare elektriciteit verloren gaat.