De prijs, ingesteld door het Ewerkforum, kent twee categorieën. De Ewerkprijs wordt toegekend aan een onderneming die e-werken volledig in de bedrijfsvoering heeft opgenomen. Daarnaast is er de EwerkAspectprijs voor onderzoeken, artikelen, producten en diensten die een waardevolle bijdrage leveren voor het invoeren van e-werken.
Ewerkprijs 2006
WINNAAR: GEMEENTE AMSTELVEEN
Na de gemeenteraadsverkiezingen van het afgelopen voorjaar wilde de gemeente Amstelveen haar vers gekozen raadsleden, wethouders en commissieleden via een beveiligde e-werkplek toegang geven tot de voor hun relevante informatie. Leverancier Motiv ontwikkelde een systeem met thin clients en voor iedere gebruiker een token die codes genereert die de beveiliging met inlognaam en wachtwoord verder verhogen. Via het netwerk kunnen zij bij hun bestanden, e-mail, en raadsstukken en hebben zij toegang tot internet. "De mappen met stukken die door gemeentebodes werden rondgebracht, behoren tot het verleden", vertelt projectmanager Raymond van Trirum van de gemeente. "De kwaliteit van het raadswerk is toegenomen. Iedereen kan altijd alle relevante stukken inzien."
Voorhoede
Amstelveen is een van de dertien zogeheten 'voorhoede'-gemeentes. Met thuiswerken experimenteert Amstelveen al vijf jaar. Dit jaar kwam deze functionaliteit ook beschikbaar voor gemeenteraadsleden. Een nieuwe stap die de gemneente nu voorbereid is het uitrusten van buitendienstmedewerkers met toegang tot het gemeentenetwerk via mobiele apparatuur. Ook wethouders testen op dit moment 'Blackberry-achtige' mobiele apparatuur. Maandelijks krijgt de gemeente ambtenaren uit vijf tot zes andere plaatsen op bezoek die komen kijken.
Kostenverlaging
Een belangrijke reden voor de invoering van het flexibele werken met zogeheten thin clients was de verlaging van de kosten, vertelt Van Trirum. "De kosten van beheer zijn met tachtig procent gedaald." Bovendien zijn de computers die de gemeente thuis bij de raadsleden opsteld vrijgesteld van belasting, doordat hbet om domme terminals gaat, waarmee alleen kan worden ingelogd op het gemeentelijke netwerk.
Zie ook www.motiv.nl
GENOMINEERD: ESSENT
Energieleverancier Essent heeft 12.000 medewerkers, van wie de helft e-werker is. Het bedrijf richt voor deze medewerkers verschillende soorten flexplekken, voor elk soort taak een andere. Zij zijn op elke plek bereikbaar via hun gsm, die binnen de telefooncentrale van het bedrijf een eigen doorkiesnummer heeft. Alle in- en uitgaande documenten worden door een ondersteunende afdeling gedigitaliseerd. De digitale distributie van post en documenten wordt op basis van autorisaties en workflowprocessen verzorgd. De toegang tot applicaties en documenten is niet beperkt tot kantoor. Vanaf huis of onderweg kunnen medewerkers even makkelijk bij hun bestanden.
Zie ook http://www.kantoornet.nl/rightclick.cfm?id=41574&text_id=41575
GENOMINEERD: SABIC
De Saoedische multinational Sabic nam in 2002 de petrochemische activiteiten van DSM over. Dit jaar betrok Sabic een nieuw Europees hoofdkantoor in Sittard, dat volledig is ingericht vanuit het gedachtegoed van het e-werken. Werknemers hebben geen eigen bureau, maar werken op de plek die het beste bij hun taken past. Met hun eigen laptop kunnen zij op elke willekeurige plaats in het kantoor (of ter wereld) inloggen op het netwerk, dat hen voorziet van alle bestanden en applicaties die zij op dat moment nodig hebben. Het kantoor van Sabic in Sittard is virtueel papierloos. Elke afdeling deelt een digitaal archief. Telefonisch zijn de medewerkers bereikbaar via hun gsm, die een eigen doorkiesnummer heeft binnen de telefooncentrale.
Zie ook www.sabic.nl
EwerkAspectprijs 2006
WINNAAR: VELDHOEN + COMPANY
Veldhoen + Company is de wegbereider van het e-werken in Nederland. De consultancy-organisatie adviseert grote ondernemingen over de inrichting van hun kantoren als e-werk-omgeving. Het eerste grote bedrijf dat de ideeën over e-werken van oprichter Erik Veldhoen toepaste was de Tilburgse verzekeraar Interpolis, die zijn kantoren volledig inrichtte op basis van flexplekken. Het Veldhoen-concept werd inmiddels overgenomen door de Kamer van Koophandel in Rotterdam, de gemeenten Heusden en Den Bosch, levensverzekeraar Swiss Life, zorginstelling MEE, uitvaartverzekeraar Dela en het genomineerde chemieconcern Sabic en 143 andere ondernemingen.
Cockpit
"Inmiddels werken meer dan 100.000 werknemers in een door ons bedachte omgeving", vertelt Erik Veldhoen. "Werkplekken als de cockpit, loungeplek en bibliotheekomgeving – hebben wij allemaal bedacht." Maar het bedrijf doet meer dan aleen een leuk concept uitdragen. Veldhoen heeft naar eigen zeggen een visie op de toekomst van werk. Daarom is het bedrijf onder andere researchpartner van Microsoft.
Integratie
Inmiddels adviseert het bedrijf ook in België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. "Wij krijgen op dit moment concurrentie uit onverwachte hoek. Dan moet je denken aan architecten, ict-ondernemingen en organisatie adviseurs. Zij werken bekijken werken vanuit hun specifieke deelgebied. Maar voor werkelijk succes is de integrale kijk zoals wij die hebben van belang."
Zie ook www.veldhoen.nl
GENOMINEERD: COVIDE
Het virtuele kantoor van Covide maakt werken op elke plek ter wereld mogelijk. De enige voorwaarde is dat er internettoegang is. Medewerkers van bedrijven hebben vervolgens alle e-mails, bestanden, afspraken, adresgegevens en projecten bij de hand. Ook kunnen zij via hun browser de telefooncentrale van het eigen bedrijf gebruiken. Een fysiek kantoor is daarmee feitelijk overbodig. Doordat Covide het programma als application service provider beschikbaar stelt, zijn er geen extra investeringen in hardware nodig. Vanaf 1 januari 2007 omvat Covide naast een crm-programma, groupware en virtuele telefooncentrale ook een content management systeem, voor het eenvoudig beheren van websites en e-nieuwsbrieven. Bij Covide werken zes mensen. Aan de ontwikkeling van de software werken wereldwijd driehonderd mensen mee. "Dat is het voordeel dat hoort bij Open Source-software." Ook is er een enthousiaste gebruikersgroep die de software geschiktmaakt voor elk nieuw mobiel appraat dat op de markt verschijnt.
Zie ook www.covide.nl
GENOMINEERD: E-WAY OUT
E-way Out levert met Transcription een dienst voor professionals als schade-experts bij verzekeraars, die voor hun werk regelmatig rapporten moeten schrijven. Via hun mobiele telefoon leggen zij contact met de Transcription-server, die hun telefoon verandert in een dictafoon. De gebruiker kan zijn ingesproken tekst heen en weer spoelen, tekst invoegen en instructies achterlaten voor degene die zijn rapport uitwerkt. Binnen 24 uur ontvangt hij het volgens zijn specificaties uitgewerkt in een e-mail. Voor Transciption zet E-way Out zelf e-werkers in. De ingesproken rapporten worden als geluidsbestand doorgestuurd naar thuiswerkers. Het op tijd uitwerken van de rapporten wordt aangestuurd door back-officemedewerkers, die ook vanuit huis werken.
Zie ook www.e-wayout.nl
EERVOLLE VERMELDING: VOS LOGISTICS
Transportonderneming Vos Logistics uit Oss heeft permanent 3000 vrachtwagens, 6000 opleggers en 4000 containers op de weg. De 5000 medewerkers zijn voor hun werk afhankelijk van het planningssysteem Lovos, waarop alle vestigingen zijn aangesloten. Alle opdrachten van alle vestigingen worden vanaf de binnenkomst bij het klantencentrum in Oss tot de facturering binnen Lovos afgehandeld. Zelfs het berichtenverkeer via de satelliet met de chauffeurs op de weg, is in Lovos te volgen en terug te vinden. Het systeem moet ook buiten kantooruren bereikbaar zijn. De dienstverlening van Vos is volcontinue, ook 's nachts en in het weekend zijn er chauffeurs onderweg. Dat betekent dat ook planners en vlootmanagers 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar moeten zijn. Dat kan doordat deze medewerkers tijdens nachtdiensten vanuit huis hun werk kunnen doen.
Zie ook www.voslogistics.com
Procedure
De jury van de Ewerkprijs 2006 heeft begin december 2006 uit een groot aantal inzendingen voor elke prijs drie genomineerden gekozen. Tijdens het congres ‘E-work & E-life' op 15 december 2006 in de Malietoren in Den Haag presenteerden de zes genomineerde organisaties zich tijdens zogeheten 5 minutenpitches. Vervolgens wees de jury in elke categorie een winnaar aan. De prijzen werden uitgereikt door algemeen directeur Niek-Jan van Kesteren van werkgeversvereniging VNO-NCW.