Veel aanbieders van datacentrumruimte gaan ertoe over om het stroomverbruik van hun klanten apart in rekening te brengen. Moderne, compacte computerapparatuur vreet stroom. De hoge energieprijs doet de rest.
Vlak voor het barsten van de internetzeepbel wisten de aanbieders van beveiligde computerruimten die ook in Amsterdam neergestreken waren niet hoe zij klanten voor hun diensten moesten werven. Veel centra stonden nagenoeg leeg. De stroomprijs stond erg laag. De meeste aanbieders kozen ervoor om gratis stroom bij het verhuurde computerrek te leveren om hun diensten zo aantrekkelijk mogelijk te maken. De commerciële aanbieders van datacentrumruimte die nu nog actief zijn brengen het stroomverbruik los in rekening of zijn van plan om dat op korte termijn te gaan doen.
Zo krijgen bedrijven die gebruik maken van het nieuwe datacentrum van internetaanbieder BIT in Ede een aparte rekening voor het stroomverbruik. "De laatste jaren is het stroomverbruik van computerapparatuur in een rek enorm gestegen", zegt BIT-directeur Michel van Osenbruggen. "Als je dit combineert met de hoge stroomprijs, dan is een all-in-prijs niet meer te doen." Bovendien verwacht hij dat klanten beter op het stroomverbruik van hun apparatuur gaan letten als ze een rekening voor het verbruik krijgen. Een lager energieverbruik heeft ook een positieve weerslag op de noodzakelijke koeling van deze apparatuur, waar de aanbieder weer van profiteert.
KPN brengt het stroomverbruik op dit moment nog niet apart in rekening, maar wil dit wel gaan doen bij klanten in zijn nieuwe datacentrum in Aalsmeer dat volgend jaar opgeleverd wordt. "Deze verandering is nodig omdat klanten veel meer vermogen afnemen dan de 1 kW per rek die vroeger maatgevend was", aldus Max Alias, programma manager Cybercenter Services bij het telecombedrijf. Ook Sara brengt bij vernieuwing van contracten stroomverbruik apart in rekening. Telecity Redbus zegt sinds 1999 het variabele deel van het stroomverbruik al apart aangeslagen te hebben als het maandverbruik boven een bepaald maximum uitkwam.
Stroom in datacentrum
De stroomprijs van een computerrek in een datacentrum is opgebouwd uit twee componenten. Een vaste maandprijs voor het geleverde vermogen op het rek en een variabel deel voor het daadwerkelijk gebruik van energie. Het vaste deel heeft te maken met het te leveren vermogen. Hoe meer vermogen (in Amperes) des te duurder de gebruiker uit is omdat de uitbater van het datacentrum meer piekvermogen moet kunnen leveren mocht de apparatuur in het rek dit nodig hebben. Naast deze vaste vergoeding loopt er ook nog een teller voor de daadwerkelijk verbruikte stroom gerekend in kWh.
En de volgende vraag wordt dan: hoeveel van dat verbruik is in feite gerelateerd aan SPAM die doorgestuurd en gefilterd wordt? En over welke orde van grootte van bedragen hebben we het dan, in Nederland en wereldwijd? Ik vermoed dat het al snel over miljarden per jaar gaat.
Vermogen uitgedrukt in Ampères? Vermogen druk je uit in Watts; als een product van spanning (Volt) en stroom (Ampère).
Wat wel kan; complex vermogen (voltampère) en Reactief Vermogen (ookwel Blindvermogen; voltampère reactief) en schijnbaar ermogen (voltampère).