Dsl-leverancier BBned blijft voorlopig de enige die concrete plannen heeft om in het nieuwe All IP-netwerk van KPN een eigen vdsl-netwerk aan te leggen. Tele2 en Orange Breedband zien een eigen vdsl-netwerk niet zitten.
De aanleg van een eigen vdsl-netwerk naast dat van KPN is een kostbare zaak, omdat de dsl-modembanken dichtbij consumenten en bedrijven moet komen te staan om hogere datasnelheden mogelijk te maken. KPN heeft berekend dat er 28 duizend straatkasten nodig zijn om Nederland met vdsl te kunnen bedienen. BBned gaat een deel van deze straatkasten zelf ontsluiten met glasvezel en er actieve apparatuur in plaatsen. "Er komt een uitrol op landelijke schaal. Het is belangrijk dat er derden op de telefooninfrastructuur blijven naast KPN. Eén smaak houdt innovatie tegen", zegt BBned-directeur Hans Rietkerk. Dit besluit is gevallen toen telecomtoezichthouder Opta bepaalde dat het ook het nieuwe All IP-netwerk van KPN gaat reguleren. We hebben vertrouwen dat het goed gereguleerd wordt, maar er zijn nog wel heel veel vragen.
Rietkerk verwacht dat vdsl interessant is voor bedrijven, ook al is er een behoorlijke asymmetrie tussen upload- en download-snelheden. BBned levert nu glasvezelaansluitingen aan bedrijven die niet uit de voeten kunnen met adsl 2+. Daarnaast is het bedrijf ook betrokken bij een aantal grootschalige glasvezelinitiatieven in Nederland waaronder Citynet in Amsterdam. Bij deze initiatieven zorgt het bedrijf ervoor dat andere bedrijven diensten over de glasvezelaansluitingen kunnen aanbieden. BBned is voor een belangrijk deel teruggevallen op de zakelijke markt sinds KPN veel op de consumentenmarkt gerichte internetbedrijven heeft opgekocht. BBned fungeerde voor veel van deze bedrijven als dsl-toeleverancier.
De vdsl-leverancier stelt dat het voldoende bedrijvenafnemers kan vinden om de implementatie van vdsl te bekostigen. "De invoering van vdsl gaat tientallen miljoenen euro's per jaar kosten. Er zijn in het zakelijke segment een hele rij telecombedrijven en ict dienstverleners die aangeven dat zij vdsl van een KPN-concurrent willen afnemen. Naast de meer traditionele diensten zoals spraak en data, kan men met vdsl ook meer centraal gehoste applicaties aanbieden. Een lening is een andere optie", aldus Rietkerk. Hij zegt dat BBned op dit moment schuldenvrij is en zowel bij moederbedrijf Telecom Italia als bij een bank voor een lening aan kan kloppen.
Tele 2 heeft op dit moment geen plannen voor vdsl. "Adsl 2+ biedt op dit moment voldoende mogelijkheden. Van een overstap naar vdsl is nog geen sprake, laat staan de manier waarop dat zou gebeuren", zegt Tele2-woordvoerder Remco Meerstra. Orange Breedband vindt de bouw van een eigen vdsl-netwerk op dit moment geen haalbare kaart.
Als ze nou direct VDSL2 aanleggen, dan hoeven ze minder wijkcentrales te plaatsen. De afstand van centrale tot de voordeur kan dan nml. 3500 meter zijn i.p.v. 1200 meter. Tevens wordt de max. haalbare snelheid dan 100 Mbps.
yep, alleen deze variant kan niet op het huidige netwerk van kpn..
ook al neem je dsl af bij bbned, voor een groot gedeelte loopt alles nog via kpn.