ICT Regie heeft er zin in; de ICT-Innovatieagenda is gereed. Het is echter de vraag in hoeverre het huidige innovatiebeleid door een nieuw kabinet wordt voortgezet.
Het huidige beleid gaat uit van een vernieuwd innovatieproces op basis van de Lissabon-agenda. Het zittende kabinet richtte daartoe het InnovatiePlatform op, met premier Balkenende als voorzitter, dat kansrijke innovatiegebieden moet aanwijzen. STW en OCW regisseren met financiële ondersteuning het benodigde onderzoek. Samenwerking is het toverwoord; wetenschap en industrie bundelen hun krachten in ‘Flagships'. De innovatiecultuur verandert, wordt open. Onderwijs, wetenschap en bedrijfsleven werken aan de kenniseconomie.
Inhalen achterstand
Integratie en verbetering van ict-ketens is de volgende stap. Medio oktober is daartoe de KennisInvesteringsAgenda (KIA) uitgebracht. Die moet opleiding, kennisgeneratie, kennisdoorstroming en kennisgebruik op Europees niveau brengen; tot op het hoge niveau als dat van Zweden, Denemarken en Finland.
Voor het inhalen van de investeringsachterstand in onderwijs, wetenschap en ict in publieke organisaties zijn jaarlijks extra publieke investeringen nodig van 3,5 tot zes miljard euro. Daarnaast dient de private sector direct 1,4 tot 2,7 miljard en indirect 1,6 tot 3,2 miljard euro per jaar bij te dragen. Die investeringen zien zich de komende jaren vertaald in beter opgeleide Nederlanders, betere zorg en veiligheid en betere economische prestaties; in welvaart en welzijn.
Ict-verbetering
Bij de realisatie van de KennisInvesteringsAgenda is een belangrijke rol weggelegd voor ICT Regie. Deze ‘club' wil de Nederlandse productiviteitsgroei verhogen. Middelen zijn vergroting van de interactiviteit in de innovatiecyclus en versterking van de kennisdoorstroming. Verbetering van de ict is daarbij van doorslaggevend belang.
De Regie-organisatie speelt in dat proces een stimulerende rol via ‘communities of interest', platformen waarin onderzoekers, ondernemers en gebruikers gezamenlijk strategische onderzoekagenda's ontwikkelen en realiseren. De gekozen sleutelgebieden zijn onderwijs, zorg, veiligheid en mobiliteit.
Daarnaast ondersteunt ICT Regie de hieruit voortvloeiende precompetitieve onderzoeks- en innovatieprogramma's en met NWO en STW zorgen voor een grotere herkenbaarheid van de innovatieprocessen. De organisatie van ICT Regie telt momenteel zes personen. Die personeelsbezetting groeit niet sterk in de komende jaren, zeker gezien de integrerende en adviserende rol van ICT Regie. Benodigde fondsen voor ontwikkeling en integratie van structuren worden toegewezen door OCW en STW.
Partijprogramma's
Niet iedere politieke partij heeft in het programma de nodige ruimte geschapen voor deze innovatie en samenwerkingsprocessen. Het is dus op dit moment onduidelijk of het gevoerde beleid kan worden voortgezet. De SP heeft in haar 64 pagina's tellende verkiezingsprogramma één alinea aan innovatie gewijd en legt de lat uitsluitend bij het midden- en kleinbedrijf. De PVDA is positief en wil meer geld voor STW. Het CDA vermeldt niets in het programma, maar is tot nu toe met de VVD wel de innovatie motor.