Hoofdschuddend en misschien wel met leedvermaak heeft u de afgelopen tijd heel wat kunnen lezen over notebooks en usb-sticks die waren kwijtgeraakt en waarop de eerlijke vinder allerlei gevoelige informatie aantrof. Voor de eigenaars bleef het verlies dan ook niet zonder gevolgen. Iedereen gewaarschuwd dus, zou je zeggen. Maar zo eenvoudig ligt het toch niet.
Afgelopen zomer werd het omslagpunt bereikt: er worden nu meer notebooks dan desktops verkocht. Goede beveiliging wordt dus steeds belangrijker. Om te beginnen moeten notebooks net als desktops beveiligd worden tegen virussen, spyware, spam, etc. Geen probleem, want daar is goede software voor.
Bij verlies of diefstal van een notebook gaat het echter om een heel ander soort beveiliging. De dief of de vinder hoeft het besturingssysteem helemaal niet te starten, maar kan gewoon de harde schijf eruit halen en op een ander systeem direct toegang hebben tot de informatie. Daar komt ook nog bij dat draagbare computers uit de aard der zaak veel te lijden hebben, ze kunnen vallen en er gaat een keer koffie overheen.
Hier ligt dus een belangrijke taak voor notebookproducenten, want beveiliging tegen het hierboven beschreven onheil kan het beste op hardwareniveau plaatsvinden (hoewel Windows XP versleutelingsmogelijkheden heeft). En dat gebeurt ook. Van stevige behuizingen en anti-schokvoorzieningen tot speciale chips voor het versleutelen van de gegevens op de harde schijf. Wie een notebook koopt met dergelijke voorzieningen – en ze ook gebruikt! – weet zich goed beveiligd. Dat kost geld, maar dat valt in het niet vergeleken met de kosten van informatieverlies. En dan laten we de reputatieschade nog buiten beschouwing…
Inno Frencken
Marketing Manager Toshiba Information Systems Benelux