FNV Bondgenoten trekt samen met zustervakbond Abva Kabo door het land om belangstellenden bij te praten over offshoring. De vakbond heeft een handboek over het fenomeen uitgebracht, bedoeld voor werknemersvertegenwoordigers en vakbonden.
FNV Bondgenoten heeft samen met zeven andere vakorganisaties uit Europa een handboek opgesteld om werknemersvertegenwoordigers en vakbonden te helpen om te gaan met ‘offshore outsourcing’. Het boek is gebaseerd op ervaringen en strategieën die door Europese vakverenigingen zijn ontwikkeld als antwoord op het offshoringsfenomeen. De vakbond organiseert samen met Abva Kabo vanaf 14 december een aantal bijeenkomsten over offshoring met het boek als vertrekpunt. De offshore-tournee doet Amsterdam, Rotterdam, Deventer, Weert en Groningen aan. De bijeenkomsten staan open voor alle geïnteresseerden (ook niet-vakbondsleden), al zijn ze in eerste instantie bedoeld voor OR-leden, vakbondskaderleden, vakbondsbestuurders en adviseurs.
Offshoring stopt voorlopig niet, is de inschatting van Gerard van Hees, bestuurder bij FNV Bondgenoten. "Tot nu toe zijn zo’n twintigduizend banen vanuit Nederland verplaatst naar lagelonenlanden, met name India. De OESO schat in dat zo’n 20 procent van alle banen in het westen kan worden geoffshored. Het gaat dan om de maakindustrie, de ict en ander werk waar geen direct klantcontact mee gemoeid is, dus dat fenomeen gaat zeker door."
Een groot deel van het werk dat verdwijnt naar India is ict-gerelateerd. Van Hees merkt dat offshoring ook onderdeel is geworden van de onderhandelingen bij it-beheercontracten, om de prijsdruk op te voeren. "Dan zegt een opdrachtgever tegen een automatiseerder: ‘jij zit nog te weinig in India. Doe daar wat aan.’ It-dienstverleners voelen zich dan dubbel genoodzaakt om zich bezig te houden met offshoring: uit concurrentieoverwegingen en om klanten te behouden."
De Europese vakorganisaties hebben in het kader van het project MOOS (Making Offshore Outsourcing Sustainable) de gevolgen in kaart gebracht van het verplaatsen van werk vanuit West-Europa naar lagelonenlanden. Volgens Van Hees is het voor vakorganisaties en ondernemingsraden van belang dat offshoring uit de hype-sfeer wordt gehaald. "Vaak handelen werkgevers vanuit een soort geloof en kijken ze alleen naar de loonkosten. Vergeten wordt hoe ingewikkeld de kennisoverdracht eigenlijk is, en dat er ook verborgen kosten zijn als toezicht, communicatie en overhead. Ook cultuurverschillen blijken negatief door te werken in de uiteindelijke kosten. Juist vakbonden en ondernemingsraden dienen grip te krijgen op dit soort aspecten om sterker te staan in de onderhandelingen."
Meer info over de tour: www.fnvbondgenoten.nl/ict