Het gebruik van standaarden is onontbeerlijk om de elektronische overheid tot een succes te maken. Volgens Harry van Zon, directeur Innovatie en Informatiebeleid Openbare Sector (IIOS) van het ministerie van Binnenlandse Zaken, hoeven standaarden niet per se open te zijn.
De ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken hebben deze zomer het Forum Standaardisatie en het College Standaardisatie opgericht om het gebruik van standaarden en een open ict-huishouding van de elektronische overheid te stimuleren. Het Forum met ambtenaren én mensen uit het bedrijfsleven, zet technische standaarden, definities van concepten en begrippen en werkprocessen voor de elektronische overheid op de agenda. Het College doet uitspraken over het gebruik van deze standaarden.
Geen voorwaarde
Open standaarden zijn geen voorwaarde, maar wel belangrijk om de invoering van de elektronische overheid te versnellen, meent Van Zon. “Dit nieuwe overleg is vooral bedoeld om de invoering van de elektronische overheid te intensiveren. Het Forum zal zich in eerste instantie bezighouden met taxonomie en processen. De Nederlandse overheid kan op dit moment de meeste winst boeken door transacties zoveel mogelijk elektronisch te laten verlopen. Voor het uitwisselen van informatie en berichten zijn standaarden nodig. Een ander voorbeeld is DigiD. Dit mechanisme zorgt ervoor dat transacties elektronisch kunnen plaatsvinden en levert daarmee een erg belangrijke bijdrage voor standaardisatie van werkprocessen.”
Standaarden hoeven volgens Van Zon niet per se open te zijn. “Vaak is het hebben van een standaard beter dan het najagen van een open standaard. Zo is het nu van belang overheidsinformatie elektronisch beschikbaar te maken. Of de wel ontsloten informatie is opgeslagen in .doc of in een open formaat is daaraan ondergeschikt. Waarom zouden we ODF tot standaard verheffen terwijl iedereen bekend is met .doc en .pdf en het bedrijfsleven ODF nog niet omarmt? Verplicht gebruik van zo’n standaard door de overheid zal veel belastinggeld kosten en veel risico met zich mee brengen, want wie zegt dat ODF het gaat maken? Open standaarden zijn belangrijk, maar houd wel het zakelijk belang in het oog. De Belgische overheid heeft wel voor ODF gekozen. België heeft ook zijn eigen toetsenbord met een speciaal gleufje daarin voor de elektronische identiteitskaart. Is dat nu werkelijk zo handig?”