De ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Verkeer & Waterstaat (V&W) hebben een convenant voor onbepaalde tijd ondertekend..
Wie?
De ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Verkeer & Waterstaat (V&W) hebben een convenant voor onbepaalde tijd ondertekend.
Waarvoor?
Daarbij is afgesproken dat LNV het nieuwe wide area network van V&W gaat gebruiken.
Waarom?
De samenwerking staat in het teken van het programma Andere Overheid. Een van de speerpunten is de bundeling van de netwerkinfrastructuur om op de investerings- en beheerkosten te besparen en de kwaliteit van de netwerkdiensten te verhogen. Omdat het ministerie van LNV moest investeren in zijn AgroNet zal men overstappen op de Nieuwe Netwerk Voorziening (NNV) van het collega-ministerie van V&W. Dit is een landelijk dekkend netwerk dat deels van V&W is en deels via huurlijnen is opgebouwd. “We hebben zelf glasvezelkabels langs de snelwegen lopen voor de dynamische verkeersmanagementtoepassingen van Rijkswaterstaat”, vertelt accountmanager Jacco Kuijt van Adviesdienst voor Geo-informatie en ICT (AGI) van Verkeer en Waterstaat.
Nog meer ministeries?
Het relatief kleine ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid gebruikt de landelijke netwerkvoorzieningen van V&W al. Kuijt sluit niet dat andere ministeries volgen.
Hoe verloopt de migratie?
“De toetreding van LNV is een majeure operatie”, zegt Kuijt. “Het betekent een verdubbeling van het aantal locaties. Er moeten zo’n 250 locaties, waaronder productschappen en betaalorganen, worden overgezet.” De migratie wordt afgestemd op de afronding van de OT2006-aanbesteding voor de rijksbrede inkoop van telecommunicatiediensten, naar verwachting in het derde kwartaal van 2007. De migratie van het Landbouw-netwerk kan dan begin 2008 worden afgerond. In de tussentijd tuigen beide departementen een projectorganisatie op en krijgt het samenwerkingsverband via een aantal proefprojecten vorm.
Gevolgen voor het personeel?
Een handvol netwerkbeheerders van LNV zal overstappen naar AGI, waar momenteel ruim vijftien netwerkbeheerders werken. Daarnaast huurt AGI veel ict-expertise in, bijvoorbeeld van BT en KPN. Op termijn zal overigens ook het netwerkbeheer bij AGI geheel worden uitbesteed aan een marktpartij.
Verder nog?
Beide departementen hebben eerder samengewerkt op telecomgebied. Zij organiseerden een gezamenlijke aanbesteding voor umts-diensten. Daarbij werd Vodafone uitgekozen als leverancier van mobiele netwerktoepassingen, en KPN voor de ‘machine-tot-machine’-toepassingen, zoals de elektronische routeadvies-borden op de snelwegen. Kuijt: “Onze samenwerking willen we verbreden op andere ict-terreinen, zoals rekencentrumcapaciteit en beveiligd internet.”
Taart of champagne?
Ondanks het vroege tijdstip van ondertekening knalden op woensdag 29 november de kurken!