Ik heb op deze plek al diverse malen mijn verbazing geuit over de desinteresse in de it-sector voor het explosief stijgende energieverbruik van computerapparatuur. We hebben de ‘always-on’ cultuur in een standby-samenleving. Erger is nog dat de verborgen wet van ‘more’ ons telkens een nieuwe generatie computers oplevert die twee maal zoveel stroom gebruikt als de vorige.
Maar er is onmiskenbaar sprake van een kentering. Dat komt vooral omdat zorgen om het broeikaseffect en de stijgende energiekosten nu naadloos samengaan. Daarbij is warmteafgifte de beperkende factor geworden voor het compacter maken van computerapparatuur. In datacenters evenaren de kosten van koeling die van de apparatuur.
Energiebesparing is op allerlei niveaus een ‘selling point’ aan het worden. Sun presenteerde zich vorig jaar ineens als milieukampioen met de energiezuinige Sparc T1 processor. En ook Intel profileert zich in navolging van AMD met energiezuinige chipstechnologie. De chipsgigant heeft het nu over ‘prestaties per Watt’ in plaats van gigahertz. Dat is echt nieuw.
Dan Microsoft. Vista is het eerste Windows-besturingssysteem dat werk maakt van energiebesparing. Op veel kantoren draaien computers het klokje rond op topvermogen. De slaap- en standby-regelingen van Windows XP staan uitgeschakeld of werken niet omdat er altijd wel een programmaatje draait, zoals viruscontrole, dat de computer uit zijn slaap houdt. In Vista staat de slaapfunctie niet alleen standaard aan maar werkt hij ook. Per bedrijfscomputer zou dit gemiddeld 50 tot 75 euro op jaarbasis kunnen schelen. Ik blijf wel met de vraag zitten of we Microsoft nu dankbaar moeten zijn, of achteraf moeten verwijten dat ze dit nu pas aanpakken. Het Amerikaanse foreignpolicy.com berekent uit de losse pols dat Microsoft de wereld jaarlijks 5 miljard dollar en 45 miljoen ton CO2 had kunnen besparen als deze functies al in XP hadden gezeten! Als dit waar is, rust op Microsoft de morele plicht deze verbeteringen alsnog voor XP beschikbaar te stellen.
Ook bij de computerfabrikanten is energiebesparing en koeling ten slotte ‘hot’. Over Sun hadden we het al gehad. IBM sleutelt in het ‘Cool Blue’ researchproject aan de herintroductie van superefficiënte vloeistofkoeling. Dell belooft met de nieuwe ‘Energy Smart’ servers een efficiëntiewinst van maar liefst 25 procent. En HP richt zich met zijn recent aangekondigde ‘Dynamiek Smart Pooling’ op een meer uitgekiende klimaatbeheersing in datacenters. Ook die aanpak zou 25 tot 40 procent op de energierekening schelen. Er kan kortom nog een enorme hoeveelheid energie worden bespaard in onze sector. Nu is de gebruiker aan zet.