Mensen met een handicap kunnen zich goed redden in de ict-sector, al past niet elke functie. ‘Een facilitair medewerker die in alle hoeken en gaten van het gebouw moet kruipen, daar zie ik niet iemand in een rolstoel bij.’
Henk Arends kreeg in 1982 een auto-ongeval waardoor zijn aorta scheurde. Het risico van de noodzakelijke operatie was een dwarslaesie. Dat hield Arends inderdaad aan de operatie over. Destijds was hij 18.
Ict was toen nog in de pioniersfase en Arends hobbyde er toen net als veel van zijn leeftijdgenoten lustig op los. Arends: “Ik had een MSX-spelcomputer. Daar kon je ook een beetje mee programmeren.” Zijn omgeving raadde hem aan administratieve baantjes te zoeken, wat immers goed vanuit een rolstoel te doen is. In de avonduren bouwde hij inmiddels websites. Arends: “Dit ging zo goed dat ik besloot van mijn hobby mijn werk te maken.” In 2000 werd hij eigen baas en Arends Web Solutions een feit.
Vanaf locatie
Ict is voor Arends een goede sector om in te werken. “Als ik bij een klant kom en die blijkt op de eerste verdieping te zitten en er is geen lift, tsja, dan zullen we het gesprek in het café om de hoek moeten voeren.” Zijn klanten wel eens verbaasd als niet een snelle jongen in pak, maar eentje in een rolstoel aan komt? Arends: “Nee, nooit. Ze zeggen er althans nooit iets over. En ik vraag het niet. Mijn klanten zijn met name bedrijven uit het mkb. Zij willen primair dat het werk goed gebeurt. Of iemand daar zijn benen bij gebruikt of niet, zal hen verder een worst zijn. In de basis is mijn handicap dus onafhankelijk van mijn werk. Bovendien is het tegenwoordig heel eenvoudig om vanaf locatie computers te beheren.”
10 procent
Glenn van der Burg van NMG Projects is samen met zijn compagnon een project gestart om mensen met een handicap op te leiden voor de ict-sector. Hij heeft ‘geen idee’ hoeveel mensen er met een handicap werken in de ict. “Dat wordt niet bijgehouden door het CBS of een ander orgaan. Maar als je ook de chronisch zieken meetelt, dan spreken we over 10 procent van alle Nederlanders.” Of mensen met een handicap een geschikte baan vinden in de ict, hangt af van hun handicap, aldus Van der Burg. Van der Burg: “Autistische mensen blinken uit in testwerk, blinden werken onder meer prima achter de helpdesk.”
Niet voor iedereen is er een it-functie te vinden. Soms zijn de obstakels die de handicap met zich meebrengt te hoog, zo ondervond Wil Guelen. Door zuurstofgebrek in zijn hersenen leidt hij nu aan geheugenverlies. Ook hij werkte bij Oracle als netwerkbeheerder, tot hij tijdens het sporten hartritmestoornissen kreeg, waardoor zijn hersenen uiteindelijk een zuurstoftekort opliepen.
Aanvankelijk had Guelen zelf absoluut niet in de gaten dat hij een hersenbeschadiging had opgelopen. “Ik wilde zo snel mogelijk mijn werk weer oppakken en merkte dat ik wel eens iets vergat, maar kwam er later pas achter dat ik bijna niets onthoud. Honderdtachtig graden omgekeerd dus.” Het bleek voor Guelen onmogelijk om netwerkbeheerder te blijven, omdat nieuwe dingen leren hem moeilijk afgaat. Hij werkt weliswaar nog steeds bij Oracle, maar verwerkt nu pakbonnen en controleert onder andere de EHBO-dozen. Guelen: “Ik kan me leuker werk voorstellen, maar realiseer me heel goed dat ik dat niet kan en ook nooit meer zal kunnen.” Collega’s kunnen nog altijd goed samenwerken met Wil Guelen. Wilma Vriend, office service manager bij Oracle en Guelens manager: “Wil heeft geleerd stappenplannen te maken waardoor hij zijn werk goed kan uitvoeren. Iemand die werkt op de facilitaire afdeling kan in een rolstoel moeilijk de functies handyman of facility coordinator vervullen, omdat deze de hele dag door het pand rennen en vliegen en in alle gaten en hoeken kruipen, zoals onder de vloer en boven plafonds, om hun werk te doen. Al het administratieve werk zou echter perfect gaan. Ik heb gemerkt dat met een beetje aanpassing van beide kanten in de praktijk veel obstakels te overwinnen zijn.”