Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft vorige week bepaald dat VeriSign het lucratieve .com domein tot 2012 mag beheren. Het bedrijf kan de komende jaren aanzienlijke prijsverhogingen doorvoeren voor dit beeld bepalende internet top level domein.
VeriSign kan in vier van de in totaal zes jaar dat het concern het .com domein beheert de prijs voor .com domeinen met 7 procent verhogen. Het Amerikaanse ministerie van Handel moet hier wel toestemming voor geven. Ook houdt het ministerie zeggenschap over de benoeming van een nieuwe .com-beheerder in 2012. Op dit moment zijn er ruim vijftig miljoen .com domeinnamen in gebruik
Internationaal krijgt de Amerikaanse overheid veel kritiek dat het zich teveel bemoeit met het beheer van internet. De VS heeft eerder toegezegd dat het uiterlijk in 2009 voorbij is met de inspraak in de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers. Deze instantie ziet toe op het goede functioneren van alle top level domeinen op internet, waaronder ook het .nl domein. Het feit dat het ministerie in 2012 weer betrokken moet worden bij het benoemen van een nieuwe beheerder van het .com domein is een teken aan de wand dat de Amerikaanse bemoeienis met internet voor een belangrijk deel blijft bestaan
Verisign kreeg in 1999 het beheer van .com in handen doordat het een contract sloot met ICANN. In 2003 kregen de twee ruzie doordat Verisign het Sitefinder-systeem invoerde. Als internetters een .com domeinnaam verkeerd intypten kwamen ze op een zoekpagina van Verisign terecht. In oktober kwam er een eind aan de rechtszaken tussen ICANN en Verisign. De twee kwamen in oktober 2005 overeen dat Verisign de komende jaren het beheer van het .com en het .net domein blijft voortzetten. Het heeft meer dan een jaar geduurd voordat de Amerikaanse overheid deze overeenkomst heeft bekrachtigd.
“Ook houdt het ministerie zeggenschap over de benoeming van een nieuwe .com-beheerder in 2012.”
“De VS heeft eerder toegezegd dat het uiterlijk in 2009 voorbij is met de inspraak in de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers.”
Bespottelijk.
Alsof het Internet en de TLDs (voornamelijk .com) *van* de amerikaanse overheid zijn.
Echt arrogantie ten top.
We kunnen er dus wel op rekenen dat de volgende ’toezichthouder’ (alsof) ook weer een amerikaans bedrijf/instelling zal worden.