De marketingmachine van Microsoft loopt wereldwijd warm om Office 2007 en Windows Vista ‘in de markt te zetten’. Het grote werk begint natuurlijk voorafgaand aan de introductie van de consumentenversie begin volgend jaar. Deze week werd echter vast de aftrap gegeven met de productlancering voor grote zakelijke afnemers.
Zij kunnen om logistieke redenen eerder bediend worden, terwijl juist bij dit soort bedrijven en overheden paradoxaal genoeg niet de ‘early adopters’ zitten. Wat heet, er zijn nog Nederlandse overheden die met Windows 3.11 werken!
Trouwens, ook innovatieve organisaties zullen nog wel even wachten met Vista, zelfs als hun bedrijfslicenties ze het recht geeft het nieuwe besturingssysteem zonder meerkosten direct te installeren. Elke verstandige it-manager weert 1.0 versies en laat het oplossen van kinderziektes over aan collega’s. Ik verwacht dat bedrijven ditmaal nog afwachtender zullen reageren dan bij vorige generatiewisselingen, omdat het huidige Windows XP – en dat is nieuw – een robuust en stabiel besturingssysteem is. Vista zal daarom waarschijnlijk pas gelijktijdig met de volgende ronde nieuwe computers de weg naar de kantoren vinden.
Microsoft kan niet op dezelfde wijze nieuwe versies van Windows blijven uitbrengen. Het ontwikkeltraject van Vista nam ruim vijf jaar in beslag, ondanks de bijdrage van 10.000 Microsoft-medewerkers. Microsoft heeft een veelkoppig codemonster geschapen dat het zelf nauwelijks meer lijkt te kunnen beheersen. En dan nog zijn belangrijke innovaties als een gepland nieuwe bestandssysteem WinFS gesneuveld. Ontwikkelcycli van deze lengte zijn een anachronisme in een tijdperk waarin web-applicaties op elk willekeurig moment kunnen worden aangepast.
Nu is een besturingssysteem iets wezenlijk anders dan een web-applicatie, maar de zich herhalende bigbang-benadering van elke nieuwe Windows-generatie is toch tot op grote hoogte een keuze. Microsoft heeft Windows om strategische zakelijke redenen opgepompt tot een kolossaal monolithisch in plaats van een modulair systeem. Dat laatste zou namelijk concurrenten veel meer kansen hebben gegeven.
Windows is inmiddels een zeer volwassen product. Vanuit technisch perspectief is er daarom alle reden de gebruikelijke platformrevoluties te vervangen door een evolutionaire benadering: modulaire vervanging en uitbreiding. Maar het zakelijk perspectief is anders. Ondanks alle diversificatie is Windows namelijk nog altijd de kurk onder het Microsoft-imperium. De Windows-familie leverde het laatste boekjaar een omzet van ruim 13 miljard dollar op, met een winstmarge van ruim 75 procent! Dat vergt behoedzaam manoeuvreren. Ballmer c.s. staan na Vista voor de uitdaging deze winstmachine aan de praat te houden, zonder dat deze bezwijkt onder zijn eigen gewicht.