Opvallend onder de eerste gebruikers van Windows Vista is de Rabobank. Kennelijk heeft de bank vertrouwen in de veiligheid van het nieuwe besturingssysteem.
Het is logisch dat het bedrijfsleven de kat uit de boom gekeken heeft bij de introductie van Windows XP, zei een medewerker van de Rabobank. Dit liet hij weten in de wandelgangen van de presentatie, vorige week dinsdag in de Doelen in Rotterdam, van de businessversie van Windows Vista (de consumentenversie komt in januari). Er waren namelijk vraagtekens bij de veiligheid van XP.
Die twijfels zijn kennelijk ondervangen, want de Rabobank durft het aan volgend jaar al over te stappen op Vista. In eerste instantie gaat het hoofdkantoor in Utrecht ermee aan de slag. Pas later volgen de aangesloten banken in het land. De bedoeling is dat werknemers door de betere ict-ondersteuning flexibeler hun werkplek (thuis, vergaderzaal, rustig kamertje) gaan bepalen, afhankelijk van de taken die ze op dat moment te verrichten hebben.
Veiligheid was een belangrijk aspect in het praatje dat Kevin Johnson, Microsofts co-president Platforms & Services Division, hield bij de presentatie. Hij stelt dat de beveiliging van Vista goed op orde is: “Met vijf miljoen downloads van de bèta-versie is dit het meest geteste product in de geschiedenis van ons bedrijf.”
Transparantie
Om Vista, in combinatie met Office 2007 en Exchange Server 2007, in de markt te zetten als motor voor de productiviteitsverbetering in organisaties, heeft Microsoft door consultancybedrijf Boer & Croon onderzoek laten doen naar de ruimte voor die verbetering. Meer dan vijfhonderd werknemers, geselecteerd uit dertig organisaties van verschillende grootte werden ondervraagd.
Uit het onderzoek blijkt onder andere dat 30 procent van de respondenten een onvoldoende geeft aan de technische ondersteuning op de werkplek. Dit omvat ook het vinden van informatie, wat met name in middelgrote organisaties (honderd tot vijfhonderd werknemers) een groot probleem blijkt te zijn. Ook de status van projecten valt vaak niet goed te achterhalen, net als informatie van externe partijen.
Productiviteit
In dat licht moet ongetwijfeld de inschakeling van Loek Hermans, voorzitter van MKB Nederland, bij de presentatie gezien worden. “De helft van de productiviteitstoename komt door de toepassing van ict. Nederland loopt bij de toepassing van ict achter bij de Verenigde Staten. Dat is een van de redenen waarom we gezakt zijn op de internationale indices van concurrerende economieën”, aldus Hermans.
Ook andere sprekers tijdens de presentatie benadrukten het productiviteitsverhaal. Het lijdt dan ook geen twijfel dat Microsoft het bedrijfsleven wil overhalen niet zo te treuzelen met overstappen als in het geval van XP. De Rabobank heeft er in elk geval al vertrouwen in.
Ondernemen is risico nemen. Als een degelijke organisatie als Rabobank een dergelijk traject aandurft, toont dit vertrouwen in het product van Microsoft c.q. zien zij hier het competitive advanced van deze stap.
Persoonlijk ben ik interim bij een grote overheidsorganisatie. Dergelijke organisaties zie ik een dergelijke organisatie niet snel nemen. Uiteraard is een overheidorgaan niet degene die als eerste in de markt dergelijke beslissingen durft te nemen. Men is meer volger. De vraag is altijd: is dit verstandig? Moet je bij econonische opleving als overheid juist ook niet het goede voorbeeld geven? Afgezien dat mevr. Nelie Smit Kroes de overheid min of meer opdracht geeft om maar niet te veel een Windows-afhankelijkheid te creeren, maar op open source te gaan opereren of mogelijk concentreren.
Deze zienswijzes conflicteren.
1. Business = ondernemen, c.q. risico nemen (competitive advanced)
2. Overheid = behoudend en afwachtende volger houding, minder risico, waarschijnlijk geen voordelen van nieuwe functionaliteit.
Ik onderstreep het belang van nieuwe functionaliteit c.q. business advance, welke het bedrijf Rabobank neemt, maar begrijp ook dat overheidsorganen als Defensie en Jusititie niet snel een overstap zullen maken.
Persoonlijk heb ik lof voor deze ondernemeningsgeest, omdat dit het juiste signaal naar de markt (lees economie) is en andere bedrijven ook dergelijke stappen (c.q. innovatievoorsprong) zullen nemen.
Interessant… Op de website van de Rabo staat onderstaande tekst.
Functioneert Rabo Telebankieren Extra in combinatie met Vista?
Vanaf 30 november 2006 start Microsoft met de levering van het nieuwe PC-besturingssysteem Vista. Vooralsnog kan de Rabobank de werking van Rabo Telebankieren Extra op een PC met Vista niet garanderen. De verwachting is dat er rond de jaarwisseling meer bekend is over dit onderwerp. Wij zullen u dan verder informeren.
Dat zal dan wel de reden zijn dat gisteren donderdag 30 november, de Rabo liet weten dat het Rabobank telebankieren nog niet werkt onder Vista!
Het toont alleen maar dat rabobank veel geld steekt om haar imago
als vernieuwende bank neer te zetten..
Denk je nou echt dat hun medewerkers ineens productiever worden
of anders gaan werken?
Of hebben ze een argument nodig voor een ontslagronde?
Het is ook maar een besturingssysteem, laten we er aub niet meer van gaan maken dan het is..
Heb VISTA RC1 draaien en ik ben aan het telebankieren, alles lijkt te werken op 1 belangrijk ding na…ik kan geen Mutatiebestand downloaden, wat ik ook probeer…ben administrator, site als trusted en protection op low. Bij aktiveren DOWNLOAD button spring ik weer terug naar het rekeningoverzicht zonder enige melding…
ABN was toch de eerste met Windows 2000? Ze schaften de licenties aan tegen een leuk tarief. MS kon hierdoor in hun campagnes vertellen dat ABN grootschalig Windows 2000 ging inzetten.
ABN heeft deze licenties 2 jaar op de plank laten liggen alvorens de grootschalige implementatie.
Alle partijen blij, ABN vanwege de lage licentiekosten, MS met hun campagne.
Zou de Rabobank wel het lef hebben?
“Een medewerker van de Rabobank” maakt dit bekend??
Zou Computable (of elk ander journalist) niet eerst eens dit bericht toetsen door contact op te nemen met bekende ingangen inzake persberichten?? Persoonlijk werkzaam bij deze organisatie en dit verrast mij (om even zo te verwoorden)