Oracle als leverancier van rdbms-technologie en erp-toepassingen, daar zal niemand van opkijken. Wat het bedrijf onder Fusion aanbiedt, roept echter vragen op. Niet bij Thomas Kurian, Oracles senior vice-president Development Middleware.
Het enthousiasme waarmee Thomas Kurian de middlewaretechnologie en -toepassingen onder de naam Fusion verdedigt is opvallend. “Met circa 1200 ingenieurs die aan de ontwikkeling werken, vertegenwoordigt Fusion de op een na grootste productinspanning bij Oracle”, na de databasegroep met circa 1400 ontwikkelaars. Bovendien ‘hebben we 32.000 klanten die het los van Oracles toepassingen gebruiken, en nog eens 9.000 die Fusion gebruiken in combinatie met de Oracle-toepassingen. Het afgelopen boekjaar kregen we er bijna 5.500 klanten bij.’
Focus op Fusion
Hoewel derden vrezen voor het verlies van focus als ze de verscheidenheid aan producten en technieken bekijken, stelt Kurian dat sinds 2001 een zelfde strategie is gevoerd. Na de client/server- en de browsergesteunde toepassingen was het wel duidelijk dat bedrijfstoepassingen een ‘multi-tier’ architectuur kregen, wat zich vandaag nog doorzet in de soa-ontwikkelingen.
Al die jaren heeft Oracle gewerkt aan het realiseren van de drie wensen die bij de klanten leefden. Die wilden af van een veelheid aan bedrijfseigen tools en spraken zich uit voor een standaardprogrammeermodel, los van een leverancier. Oracle biedt dat met zijn J2EE, BPEL en andere producten.
Voorts maakten die toepassingen gebruik van te veel onderdelen, geleverd door te veel bedrijven, vaak nog in versies met verschillende ontwikkelingscycli (met alle interoperabiliteitsproblemen van dien). Oracle stelt daar tegenover dat het een technologisch geïntegreerd middlewareplatform heeft gecreëerd, met een zelfde ontwikkelingsomgeving en een compleet ‘serviceweefsel’ (zoals een enterprise service bus, een business process engine – BPEL). Meer nog, stelt Kurian, Oracle voorziet ook in uitbreidingen om aan bedrijfsanalyse te doen (een samenwerking met IDS Scheer) en ‘business intelligence’ (inclusief rapportages, KPI’s, balanced scorecards etcetera).
Voorts heeft Oracle inspanningen geleverd om deze omgeving veiliger te maken. Kurian ziet nog werk aan de winkel op het vlak van data-integratie. Rfid is nog nieuw voor Oracle en in de telecomwereld wil de softwarereus inspelen op de vraag naar ‘service delivery platforms’ (zodat telco’s snel nieuwe ip-gesteunde en meer lucratieve diensten kunnen opstarten).
De introductie van de business intelligence suite (in casu de Siebel analytische module in combinatie met Fusion middleware) moet de scepsis rond de invulling van Fusion-applicaties opheffen.
Groot en klein
Dat zijn middleware het goed doet, illustreert Kurian graag met projecten als het pensioenfonds van de Italiaanse post (grootste Java/Oracle applicatieserverproject) of bij bedrijven als Belgacom. Hij kan ook uitpakken met complexe omgevingen, zoals bij Lehman Brothers, waar circa 720 it-systemen werden geïntegreerd en de gebruikersrechten toch goed beheerbaar blijven. “Ook bedrijven als Cisco, IBM, Microsoft en Dell gebruiken onze middleware.” Tegelijk mikt hij ook op het mkb. Een product voor deze markt is bijvoorbeeld het ‘Instant Portal’.
Wie vreest dat het ‘alles of niets nemen’ is, countert hij met de opmerking dat de producten werden ontworpen om samen te werken met die van derden, maar, geeft hij toe, ‘de voordelen zijn groter als je meer delen uit het Fusion-aanbod gebruikt.” Veel gebruikers starten met een Fusion-onderdeel in het kader van een project, en komen dan terug voor meer. Circa 68 procent van de huidige klanten gebruikt al twee of meer stukken Oracle middleware, en 82 procent doet een beroep op de nieuwste versies.
Open source
Kurian ziet de groeiende populariteit van ‘open source’ niet als een bedreiging. Hij licht de manieren waarop Oracle inspeelt op open source toe. “Wij nemen elementen over uit de open source wereld en kunnen die breed toepassen.” Oracle levert zelf ook bijdragen aan de open source gemeenschap, zoals het werk rond de referentieontwikkeling van Enterprise Java Beans (EJB) 3.0. Verder moet Oracle ervoor zorgen dat ‘we beter integreren dan de anderen, om zo meerwaarde te bieden.’
In Europa lijkt men dat te waarderen, want Kurians business groeit daar het snelst, met de Benelux als snelst groeiende deel.
Guy Kindermans, Data News