Spam is nog steeds een groeiend probleem. Naast de eindgebruikersergernis en mailserverbelasting loopt nu ook de netwerkoverlast de spuigaten uit.
Spammers hebben de afgelopen maand alles uit de kast gehaald en computergebruikers overstelpt met ongewenste e-mail, die ‘zakelijke netwerken ingrijpend hebben bedreigd’. Dat is de uitkomst van een onderzoek van spambestrijder Postini, waarbij het bijna zeventig miljard e-mails van september tot november heeft geanalyseerd. Volgens Postini is spam in die periode met 59 procent toegenomen.
Volgens het bedrijf is 91 procent van alle e-mailtjes inmiddels ongewenst. Uit het onderzoek blijkt verder dat het aantal dagelijks verzonden spamberichten in de afgelopen twaalf maanden met 120 procent is gestegen. Postini meldt ook een ‘dramatische stijging’ in het algemene e-mailverkeer. In oktober zijn er tien miljard meer e-mails verzonden dan in september.
Continue onder vuur
“Door de dramatische stijging in spamaanvallen op zakelijke netwerken ligt het internet continue onder vuur”, aldus Daniel Druker, bestuurder van Postini. “Spammers zijn steeds agressiever en hun technieken worden steeds beter, waardoor spamprotectie weer hoog op de agenda staat."
"Spam heeft zich ontwikkeld van een irritante truc van hackers en marketeers tot een middel voor criminele organisaties.” Druker voegt eraan toe dat spammers in toenemende mate gebruik maken van botnets, enorme netwerken met gehackte computers, om nog agressievere aanvallen op te kunnen zetten. Postini heeft ruim een miljoen geïnfecteerde computers opgespoord die dagelijks spam en virusaanvallen verspreiden, waarvan ruim 50.000 actief zijn op ieder moment van de dag.
Geanimeerde GIF-bijlagen
Spammers scherpen voortdurend hun tactieken aan. Spam met beeld en met Microsoft Office-documenten neemt nu 30 procent van alle junkmail voor zijn rekening, tegen slechts 2 procent in 2005. Hackers gebruiken ook technieken om 25 kleine beelden te vervormen in een bericht en dat te verwerken in een HTML e-mail of om geanimeerde GIF-bijlagen te gebruiken waarmee identificatie-technologie valt te omzeilen.