Mainframes zijn niet dood en verdwenen, de concurrentie laait zelfs weer op. Niet door mainframe-makers, maar door leveranciers als HP, die nu IBM's mainframe-besturingssysteem draait.
Kort nadat HP een mainframe-migratie initiatief onthulde met Oracle en Intel, komt de serverproducent nu met een manier om IBM's mainframe-besturingssysteem te draaien op zijn eigen Integrity-servers. "Dit is geen emulatie", benadrukt Linda Elliot Zider, vice-president sales en marketing bij Platform Solutions Inc. (PSI). "Het is Just in time-code (JIT) voor de mainframe-instructies."
Ex-Amdahl
PSI, dat voor 90 procent bestaat uit voormalige Amdahl-ingenieurs, heeft een nieuwe firmware ontwikkeld voor Intels 64-bit Itanium 2-processoren. Amdahl, sinds 1997 onderdeel van Fujitsu, ontwikkelde ooit zijn eigen plug-compatibele mainframeprocessoren. PSI's firmware wordt door de Itanium's EFI (Extensible Firmware Interface) geladen en draait dan de mainframecode. Dit betekent dat geen enkele applicatie of softwarecomponent aangepast hoeft te worden; alles draait gewoon op IBM's mainframe-besturingssysteem z/OS.
Daarnaast is het zelfs mogelijk om in geval van een latere applicatie-migratie de hardware te hergebruiken door de PSI-firmware simpelweg niet meer in te laden. HP's Integrity-servers draaien diens eigen Unix-variant HP-UX, Windows en Linux. Zider legt uit dat dit ook voordelen biedt voor standby-systemen en voor capaciteitsuitbreiding. PSI's oplossing kan technisch gezien op elke Itanium-machine draaien, maar het bedrijf heeft een alliantie gesloten met HP.
Omzet
Dit HP-initiatief heet 'mainframe alternative' (MFA), vertelt programma manager EMEA Herman Eggink van HP, "Het is niet alleen tegen IBM gericht. We kijken naar alle proprietary legacy mainframes, systemen van IBM, Unisys, Bull, ICL, NEC en anderen. We zien daar aanzienlijke omzet." IBM boekt ongeveer 21 miljard dollar aan mainframe-omzet per jaar, waarvan slechts vier miljard uit de hardware komt.
Zider zegt dat voor elke dollar die wordt gespendeerd aan mainframes ongeveer 25 procent voor opslag is. "En daarnaast wordt nog eens twee tot vijf keer dat bedrag uitgegeven aan diensten." Eggink legt uit dat het MGA-programma niet alleen over de kosten vooraf gaat, "Er zijn natuurlijk de software-licenties, maar ook de onderhouds- en personeelskosten." Hij wijst ook op het probleem om überhaupt ervaren mainframe-mensen te vinden.
Eggink ziet kostenverlagingen van wel 50 procent voor klanten, met hogere uitschieters mogelijk. "Dit vertegenwoordigt een verschuiving van een model op onderhoudsbasis naar een op innovatie-basis." Hij stelt dat het geld wat klanten dan besparen op onderhoud en licenties, gebruikt kan worden voor nieuw, innovatief it-werk.
Op de markt
De PSI-firmware, waarvan de ontwikkeling in 1999 is gestart, is al enige tijd in testfase bij klanten, maar dat is alleen voor 31-bit mainframes. Ondersteuning voor 64-bit wordt nu afgerond, waarna de oplossing elk moment op de markt kan komen. Een van de vroege vogels en officieel bevestigde klanten is Lufthansa.
De it-divisie, InfoTec, van de Duitse luchtvaartmaatschappij biedt ook it-diensten aan externe organisaties. Het worstelde met een gebrek aan cpu-tijd voor ongeveer zes partities (LPAR's) voor die klanten. Gebruik van de PSI-firmware op HP's Superdome-servers, die Lufthansa al gebruikte, moet dit probleem wegnemen.
De oplossing die HP op zeer korte termijn brengt, mikt op mainframes met een capaciteit van 500 tot 4000 MIPS (million instructions per second), legt Zider uit. Eggink zegt dat het migratie-initiatief (application modernisation) met Oracle en Intel ongeveer datzelfde bereik dekt, wat 80 tot 90 procent van de hele mainframemarkt is. Zider voegt toe: "Het restant van de markt is wel goed voor ongeveer de helft van de omzet."
Staat er goed op Jasper! Denk je dat het ook in de gedrukte versie komt?
Ben benieuwd!
“maar dat is alleen voor 31-bit mainframes”
31 bit mainframes??