Microsoft heeft wereldwijd acties ondernomen tegen online aanbieders van illegale Microsoft-software, onder meer in de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland werkt Microsoft samen met Marktplaats.nl/Ebay.nl om deze illegale activiteiten tegen te gaan. Beide organisaties hebben eerder dit jaar tot deze samenwerking besloten om klanten te beschermen tegen het onbedoeld aanschaffen van illegale software via veilingsites.
In Nederland vertegenwoordigt het illegale aanbod naar schatting een waarde van ongeveer 520.000 euro per maand. Op jaarbasis komt dit neer op meer dan 6 miljoen euro. Inmiddels is tegen een aantal aanbieders, waaronder enkele grote, actie ondernomen, in aanwezigheid van deurwaarder en hulpofficier van Justitie. Er zijn in 12 zaken stukken bij de rechter ingediend, waarvan in vier zaken een regeling is getroffen. Ook zijn er dossiers overgedragen aan de FIOD-ECD (Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst). Het totale aantal advertenties van illegale Microsoft-software beloopt in de duizenden.
Uit een eerder dit jaar door Microsoft uitgevoerd onderzoek bleek dat het merendeel van de Microsoft-software die via Nederlandse veilingsites werd verkocht, illegaal was. Het grootste deel daarvan – 60 procent – werd aangeboden via Marktplaats.nl, eigendom van Ebay.nl. Voor de meestal nietsvermoedende koper is niet alleen de aanschaf, maar ook het gebruik van deze software zeer riskant. Bovendien leiden deze praktijken tot grote verliezen voor Microsoft en zijn partners. Op aangeven van Microsoft verwijderen de veilingsites de advertenties waarin illegale software wordt aangeboden, zo snel mogelijk en geven informatie over de aanbieders door aan Microsoft Nederland. Bovendien krijgen de aanbieders een waarschuwingsmail.
Volgens een recent onderzoek van IDC, gesponsord door Microsoft, kan het verwerven en gebruiken van vervalste product keys, illegale software, key generators en crack tools voor Windows XP en Microsoft Office het risico vergroten op virussen, wormen en andere schadelijke code, zoals spyware, Trojaanse paarden en gemodificeerde code. Daarnaast concludeert het onderzoek van IDC dat het kopen van software via online veilingen vaak resulteert in de aankoop van vervalste software, waarin met de code is geknoeid of code die kwetsbaarheden bevat.
Het onderzoek van IDC volgt op een forensische analyse van vervalste Windows XP disks die Microsoft in juni 2006 heeft uitgevoerd. Uit deze analyse kwam naar voren dat 34 procent van de disks niet kon worden geïnstalleerd op een computer. Nog eens 43 procent bevatte allerlei programma's of binaire code die geen onderdeel zijn van de legitieme Microsoft Windows. De code waarmee geknoeid was, kan volgens Microsoft resulteren in problemen zoals denial-of-service aanvallen, het omzeilen van wachtwoordbeveiligingen en corruptie van het applicatiegeheugen.
“Door samenwerking met de veilingsites kunnen we aanbieders van illegale Microsoft-software beter aanpakken. Elke keer als we een grote aanbieder aanpakken, daalt het aanbod aan illegale Microsoft-software merkbaar. We vinden dat erg belangrijk omdat het gebruik van illegale software voor gebruikers grote gevaren met zich meebrengt. De aanbieders van illegale software zijn dan ook niet alleen proactief opgespoord, maar ook reactief naar aanleiding van klachten van kopers die onbruikbare software kregen”, zegt Goswijn Thijssen, compliancy manager van Microsoft Nederland.
“Daarnaast kunnen we aanbiedingen van illegale Microsoft-software dankzij de samenwerking met de veilingsites direct laten verwijderen. Verder we hopen we de samenwerking met Marktplaats uit te breiden, want wij vinden dat ook zij nog meer verantwoordelijkheid kunnen nemen om het aanbieden van illegale software tegen te gaan.”
Opmerkelijk
Uit de acties tot nu toe is gebleken dat veel aanbieders al bekend zijn. Microsoft heeft van hen al een dossier opgebouwd, maar zij blijven doorgaan met illegale praktijken. Aanbieders denken wellicht dat zij vrij hun gang kunnen gaan, maar realiseren zich niet dat ze in de gaten worden gehouden en dat het een kwestie van tijd is voor ze met hun handelwijze worden geconfronteerd en daar de consequenties van moeten dragen. Verder blijkt dat de top 20 van aanbieders verantwoordelijk is voor 60 procent van de advertenties. De overige 40% wordt gezet door 645 verschillende aanbieders. Een van de grootse aanbieders bleek per maand ruim 70.000 euro aan illegale software om te zetten. Het betrof een echtpaar dat ook een keurige administratie bijhield.
Uit de acties komt bovendien naar voren dat de meeste aanbieders zich zeer goed bewust zijn van waar zij mee bezig zijn, hoewel dat in veel gevallen eerst ontkend wordt. Veruit de meeste aangetroffen illegale Microsoft-software is thuis gemaakt, maar er is ook vervalste software aangetroffen die nauwelijks van echt te onderscheiden is en waarvoor ook een prijs werd gevraagd die slechts iets lager was dan de winkelprijs. Veel aanbieders beschikken over een administratie en er is ook illegale software in beslag genomen. Daarnaast zijn ook aanbieders aangetroffen die gepensioneerd zijn en aanbieders onder de achttien.
Prijs goede graadmeter
De hierboven genoemde aanpak blijkt zeer effectief, maar aspirant kopers kunnen zelf ook veel doen om misleiding te voorkomen. Zo is de prijs in de meeste gevallen een goede graadmeter om te bepalen of een product legaal of illegaal is: als de prijs te mooi is om waar te zijn of als er sprake is van onwaarschijnlijke aanbiedingen, dan is de kans groot dat er iets niet in de haak is. Maar het is ook van groot belang dat men, alvorens iets te kopen, controleert of de volledige adres- en telefoongegevens van een bedrijf beschikbaar zijn en wat de voorwaarden voor retouren, service en garantie zijn.
Daarnaast is er een website – www.microsoft.nl/howtotell – met uitgebreide informatie over hoe illegale software herkend kan worden en welke acties kopers kunnen nemen als zij illegale software aantreffen.