Open source; iedereen kent de benaming, slechts weinigen zijn op de hoogte van de exacte definitie. Open source staat voor elke softwareontwikkeling waarvan de broncode voor iedereen toegankelijk is voor modificaties. Het is een gecertificeerd merk en staat onder toezicht van het Open Source Initiative (OSI). De tijd waarin open source alleen werd toegepast in de academische wereld en zich beperkte tot het speelgoed van hobbyisten is definitief voorbij. Open source wordt steeds populairder in bedrijfsmatige omgevingen en de opmars is niet meer te stuiten.
Maar als open source gratis software is, hoe wordt hierop dan geld verdiend? En kan een gratis product over dezelfde kwaliteiten beschikken als een vergelijkbaar betaald product, hoor je vaak uit de pessimistische hoek.
In de praktijk blijkt dat open source software op het vlak van kwaliteit wel degelijk kan concurreren met betaalde – of proprietary- software. Bedrijven worden steeds bewuster dat open source software een uitstekend alternatief is voor hun it-infrastructuur en vooral de voordelige prijzen kunnen de soms hoog oplopende it-kosten sterk reduceren.
Het gebruik van open source neemt niet alleen toe bij bedrijven, ook overheden tonen steeds meer interesse. Zo heeft de Europese Commissie recentelijk het project OSOR (Open Source Observatory and Repository) gelanceerd dat het gebruik van open source software in de publieke sector moet stimuleren. OSOR moet helpen open source projecten rendabeler te maken en applicaties beter te laten samenwerken.
Open source heeft duidelijk de wind in zeilen en een voortvarende toekomst in zicht.
Dirk-Peter van Leeuwen
Regionaal directeur Benelux en Centraal Europa bij Red Hat