De overeenkomst tussen Microsoft en Novell toont aan dat Linux een eigen plek in de zakelijke markt heeft veroverd. De aangekondigde Linux-kloon van Oracle was al een teken. Toch roept dit de vraag op of de klant wel beter wordt met nog een distributie in het datacenter.
De fork, zoals een afsplitsing in de open-sourcewereld heet, is bijzonder. Doorgaans vinden deze plaats uit onvrede met gevoerd beleid rond de ontwikkeling van de software of om andere prioriteiten te kiezen. Bij Oracle is van dergelijke beweegredenen geen sprake; de keuze voor afsplitsing is een commerciële.
Nieuwe concurrentie
Volgens boze tongen is de echte aanleiding voor de stap vooral de woede van topman Larry Ellison over de acquisitie van JBoss door Linux-distributeur Red Hat. Of dit waar is of niet maakt voor de afnemer weinig uit. Feit is nu dat beide bedrijven partners zijn en nu op de kern van het partnerschap concurreren. Dat roept de vraag op of de samenwerking nog wel een lang leven beschoren is.
Ondertussen maken andere ict-leveranciers zich zorgen. Het anders zo mediaschuwe IBM liet in de Financial Times bij monde van cto Kristof Kloeckner weten dat een grote fork van Linux een glibberig pad is. De lakmoesproef voor het initiatief zal volgens Kloeckner zijn of andere softwarebouwers hun programmatuur uitgebreid testen op de nieuwe distributie.
Rekenen op ondersteuning
De commerciële distributies hebben bestaansrecht bij de behoefte van de zakelijke gebruiker voor professionele ondersteuning en werkende implementies. Ondersteuning is dan ook meteen het probleem voor klanten die meer dan alleen een database willen draaien.
Ook is het niet duidelijk of organisaties die bijvoorbeeld het open source MySQL gebruiken op ondersteuning mogen rekenen. Dit concurrende product wint aan populariteit onder de zakelijke gebruikers door de lagere TCO. Als meerdere distributies nodig zijn voor het beheersen van de technische omgevingen wordt de kostenstructuur negatief beïnvloed.
Twijfel en kritiek
In de Linux-gemeenschap twijfelen vriend en vijand aan de kwaliteit van de dienstverlening van de nieuwkomer. Belangrijkste kritiekpunten zijn gebrek aan ervaring, gebrek aan daadwerkelijke drive en angst voor trage levering van beveiligingspatches. Red Hat wijst er op dat Oracles kloon nu al achterloopt wat betreft patches voor beveiligingskwesties.
Experts menen dat als Oracle wel sterk uit de hoek komt, dit slecht nieuws is voor de gedoodverfde concurrent Red Hat en dat die in zwaar weer terecht zou komen. Voor geen van beide standpunten is momenteel bewijs, maar de klant die zoekt naar een oplossing voor de Linux-wens, zal opnieuw naar de markt moeten kijken en de passende oplossing moeten vinden.
Is het nu niet mogelijk om een goed ding te laten voor wat het is (open source en linux)
Door deze actie om commercieel gewin maakt men alleen maar dingen kapot!