It-beslissers hoeven niet te kiezen tussen open source of proprietary software, maar kunnen beiden mixen en matchen naar gelang hun behoefte. Het sleutelwoord hierbij heet open standaard.
Iedereen die de it-media in de afgelopen tijd een beetje gevolgd heeft, kan de indruk krijgen dat er een oorlog gaande is tussen open source software en proprietary software (of open en gesloten systemen). Veel van deze artikelen geven de indruk dat er slechts twee manieren zijn om software te implementeren. Rechtstreeks uit de doos van proprietary vendors met de bijbehorende hoge prijzen en licentievoorwaarden of gratis do-it-yourself, met enkel ondersteuning van de open source community. Ook zou je de indruk kunnen krijgen dat de keus voor de ene manier een keus tegen de andere manier inhoudt.
Dit staat wat mij betreft ver buiten de realiteit. Een van de bepalende kenmerken van open source software is dat het geen beperking oplegt met betrekking tot een specifieke oplossing. Daarom zijn gebruikers dus vrij om te mixen en te matchen naar eigen inzicht en behoefte. Dit is precies wat wij klanten op dit moment zien doen. Zij maken geen principiële keuze tussen open source of proprietary software, maar zij combineren het beste van beide werelden in een gemengde omgeving, gebaseerd op open standaarden.
Dit scenario geeft een interessante mogelijkheid voor die leveranciers die een voet in beide kampen hebben. Klanten willen lage kosten, snelheid, innovatie en open standaarden onafhankelijk van welke leverancier dan ook. Leveranciers die dit gedachtegoed bevechten met een discussie tussen open en proprietary software luisteren niet naar de werkelijke behoeften van hun klanten.
Open source software komt in sneltreinvaart op gelijke hoogte met proprietary software oplossingen op het gebied van operating systems, application servers, databases en meer. Deze hele trend creëert nieuwe mogelijkheden voor alle partijen die deze trend onder ogen willen zien, zowel aan de leveranciers- als ook aan de klantkant.
Klanten die het pad van open source zijn opgegaan hebben niet de intentie om terug te keren naar gesloten sytemen. Echter weten zij maar al te goed dat er gaten zitten in het assortiment van open source software die ingevuld moeten worden. Door verdere ontwikkelingen in open source of door proprietary oplossingen.
The mixed environment is here and it’s here to stay!
Erik Dooper
Technology Specialist Linux bij Novell Nederland