Dankzij open source is er voor elk softwarepakket wel een gratis alternatief te vinden. Maar de lagere licentiekosten (of zelfs het gebrek daar aan) zijn niet de belangrijkste reden voor bedrijven om te kiezen voor open source software. Belangrijker is de transparantie en de continuïteit die een open source pakket kan leveren. Hoe garandeer ik de beschikbaarheid van mijn data op de lange termijn? Wat gebeurt er bij een upgrade van de software en welke afhankelijkheidsrelatie ga ik aan met de leverancier?
Hier komen ook steeds meer resellers achter. Waren de meeste tot voor kort nog niet zo happig op het aanbieden van open source softwarepakketten, er lijkt inmiddels een kentering in de markt zichtbaar. Open source bedrijven zijn per definitie transparanter dan ‘closed source’ bedrijven. De helpdesk is moeilijk te bereiken en problemen met de software worden vaak afgedaan met de mededeling dat u beter kunt wachten op de volgende versie. De status van bugs, de roadmap en de broncode zijn niet inzichtelijk. Bij open source software is dit wel het geval. Het businessmodel van een open source bedrijf is niet gericht op het verkopen van licenties, maar het leveren van support en continuïteit. Concurrentie in de softwaremarkt door de originele broncode te verbergen, problemen te verstoppen en plannen geheim te houden maakt plaats voor een nieuwe vorm waarbij enkel nog de kwaliteit van dienstverlening telt. En resellers van open source producten zijn daar een integraal onderdeel van.
Het belangrijkste argument is echter dat open source software het gebruik van open standaarden zoals XML afdwingt. Dit komt doordat ontwikkelaars samenwerken aan een systeem dat op zoveel verschillende manieren toepasbaar moet kunnen zijn dat een niet-standaard opslagformaat onwerkbaar is en al snel verworpen wordt. De keuze voor open source geeft een behoorlijke voorsprong: bij integratie met bestaande, vaak ‘gesloten’ pakketten, biedt open source juist wél de aanknopingspunten en tools die bij gesloten systemen zo vaak ontbreken.
Met open standaarden heeft u bovendien de garantie dat het opslagformaat niet vastzit aan een leverancier, zodat de gegevens altijd beschikbaar zijn. Ook wanneer de oorspronkelijke leverancier niet meer te vinden is. De eerste Boeing 747 vloog in 1970 van New York naar London. De documentatie van dit model besloeg toen al bijna 1 miljoen pagina’s, en is na bijna veertig jaar nog steeds even relevant. Heeft u nog een neefje dat de tekst van een MT/ST Word Processor uit 1969 kan uitdraaien?
Arjé Cahn
Chief Technology Officer bij Hippo