Vooral fusies en overnames zorgen ervoor dat ondernemingen veel ongebruikte applicaties onderhouden. Ook is de applicatie-omgeving vaak rommelig en onoverzichtelijk.
“Fortis Verzekeringen heeft een rijke geschiedenis van fusies”, zegt Piet van Horssen, systeemontwikkelaar en beheerder van het CA-pakket Harvest bij Fortis Verzekeringen Nederland. “Wanneer bepaalde bedrijven of onderdelen worden samengevoegd, worden vaak ook de it-afdelingen samengevoegd. Het bij elkaar zetten van verschillende systemen is niet genoeg. Iedereen heeft ooit bepaalde keuzes gemaakt die voor hen op dat moment en op die situatie van toepassing waren, maar dat voldoet niet meer.” Fortis zette een aantal competence centers op die gericht zijn op zowel de technologie als de business line.
Tijdens het Computable seminar over Application Management dat op 14 november plaatsvond in Amsterdam, liet Van Horssen zien hoe zijn bedrijf Harvest van Computer Associates in heeft gezet om de broncode en de output van de ontwikkelstraat te beheren. “Dat eerste is niet helemaal naar wens gegaan”, gaf Van Horssen toe. “Dat komt doordat bijvoorbeeld Oracle een gesloten repository heeft, waardoor we er niet op kunnen aansluiten.” Bij de ontwikkeling maakt Fortis Verzekeringen gebruik van ASL: “Dat is ITIL voor systeemontwikkeling.”
Het uitgangspunt voor de inrichting van de beheeromgeving voor de applicaties was bij zowel Fortis als het Amphia Ziekenhuis in Breda, het grootste algemene ziekenhuis in Nederland, het OTAP-model (ontwikkeling, testen, acceptatie, productie). In Breda werden drie ziekenhuizen samengevoegd, hetgeen ruim achthonderd verschillende applicaties opleverde. “Na twee screenings hebben we dit kunnen terugbrengen naar zo’n 250”, zegt Edwin Groenewegen, ict-architect en programmamanager bij het ziekenhuis. Het gewenste doel was zowel een beheersbare situatie als standaardisatie en kostenvermindering.
“Dat laatste is relatief eenvoudig te realiseren door redundantie in applicaties terug te brengen. Wanneer een beheerder geen tijd meer hoeft te besteden aan het beheer van applicaties die weinig tot niet gebruikt worden, scheelt dat direct. Ook kunnen de licentiegelden omlaag wanneer het aantal applicaties fors wordt teruggebracht.” Dit laatste onderschrijft ook John Smit, manager desktop software services bij de ING Bank. “Wij hebben het aantal applicaties gereduceerd met zo’n 40 procent. De besparing die dat oplevert in personeel, licenties en onderhoudskosten is enorm.”
Het Computable seminar werd goed bezocht. René Groenewegen van verzekeraar Onderlinge ’s Gravenhage: “De presentaties sluiten goed aan bij wat ik zelf als manager systeemontwikkeling in mijn werk tegenkom. Wij hebben nog nooit een fusie meegemaakt, dus je zou denken dat er een prachtige ict-huishouding bij ons staat. Maar wij hebben dezelfde problemen. Daarbij komt ook de problematiek van de overstap naar nieuwere technologie.”
Meer informatie en webcasts
www.computable.nl/am
http://www.aslfoundation.org