Projectleiders van infrastructuurprojecten moesten het altijd doen met algemene projectmanagementmethoden als Prince2, maar die zijn té algemeen. Sogeti heeft nu een methode ontwikkeld om de voorspelbaarheid van it-infrastructuurprojecten te vergroten: InFraMe.
Methoden als (het veel gebruikte) Prince2 gaan niet in op de specifieke complexiteit van de it-infrastructuur en als zeker niet op de relatie daarvan met de bedrijfsvoering. Sogeti heeft zijn jarenlange ervaring met dergelijke projecten nu concreet gemaakt, gespiegeld aan ervaringen van ondernemingen, en op schrift gesteld.
Auteur Ron Moerman – technology officer – heeft er een jaar over gedaan, geholpen door een klankbordgroep en collega’s. Het resultaat is in boekvorm verschenen (ISBN 90 12 11770 4) en gepresenteerd volgens het open source model. Iedereen wordt aangemoedigd de methodiek te vervolmaken.
De kern van InFraMe bestaat uit de vier fasen ‘design’, ‘build’, ‘test’ en ‘deploy’, voorafgegaan door ‘format’ en beëindigd met ‘evaluate’. Zij rusten op de zes principes ‘schaalbaar’, ‘aanpasbaar’, ‘veilig’, ‘beschikbaar’, ‘beheerbaar’ en ‘toerekenbaar’. Middels controlelijsten en verschillende stappen krijgen deze principes in elke fase van het project de vereiste aandacht en worden de te maken keuzen onderbouwd.
De methodiek houdt rekening met requirements op het vlak van de omgeving, de resources, functionaliteiten en techniek. Eerder heeft Sogeti onder andere de Tmap-testmethode ontwikkeld die wereldwijd navolging vindt. Moerman hoopt dat InFraMe eenzelfde weg volgt.