“De reputatie van CA moet een slag maken”, verzuchtte de nieuwe Nederlandse directeur van CA in een interview. Dat mag je zeggen. Het concern draagt een verleden mee van fraude, piraterij en knetterharde handelspraktijken.
Opvallend is dat de oprichter van CA, Charles Wang, de dans lijkt te ontspringen. De sluwe vos droeg de leiding van het bedrijf met veel gevoel voor timing in 2000 over aan zijn rechterhand Kumar. Het jaar daarvoor had Wang aan zichzelf, Kumar en een derde lid van de bedrijfstop nog een miljard dollar aan bonus uitgekeerd, 333 miljoen per persoon.
Zakkenvuller Wang had zich in de decennia daarvoor al de reputatie van aasgier van de software-industrie verworven vanwege de wijze waarop hij in moeilijkheden verkerende softwarebedrijven overnam en uitkleedde. Tussen 1980 en 2002 nam CA zo’n 180 bedrijven over. Het slechte imago kon Wang cum suis lang weinig schelen, maar vanaf midden jaren negentig doen ze pogingen het bedrijf aan een vriendelijker imago te helpen. CA gaat aan charitas en sponsoring doen. Wang laat operatietreinen met chirurgen door China rijden en geeft zelfs een kookboek uit. Voor het interne personeelsbeleid wordt het bedrijf in de VS zelfs diverse malen gelauwerd.
Maar de goodwill die CA op deze wijze kweekt, is in een klap weg als begin 2004 de boekhoudfraude aan het licht komt. Tegen een aantal ex-medewerkers staat nog een proces op stapel, maar vreemd genoeg staat de naam van Charles Wang niet op de rol. Toch moet onder zijn leiding een start zijn gemaakt met de creatieve boekhoudpraktijken. Zijn handtekening prijkt immers onder het gewraakte jaarverslag van 2000 (lopende tot april 2000).
Vanaf 2004 gaat het roer om. Maar imago komt te voet en gaat te paard. De reputatie van CA moet inderdaad nog een flinke slag maken.