Atos Origin introduceert samen met Oracle en HP een utility computing-dienst voor databases. Klanten betalen daarbij alleen wat ze daadwerkelijk verbruiken.
De business en de it sluiten niet goed op elkaar aan.” Dat zegt Pieter Buijs, de chief technology officer van Atos Origin Noord-Europa. “Die twee zijn niet met elkaar in harmonie. De behoefte van de business is grillig, met fluctuaties en innovaties. De it is echter statisch. Klanten willen flexibiliteit, zodat zij hun pieken en snelle groeispurts goed kunnen opvangen. De it moet onmiddellijk kunnen opschalen bij dergelijke grilligheden.”
Drinkwater
“Standaardisatie moet het mogelijk maken niet langer hardware aan te hoeven schaffen voor de piekbelasting”, zegt Ron Augustus. Hij is de director Technology Solutions bij Oracle Benelux. “Volgens Gartner gebruiken we uiteindelijk maar twintig tot veertig procent van die capaciteit.” Daarnaast ziet hij een belangrijke besparing in licenties. “Gebruikers zijn nu soms veertig procent van hun licentiekosten kwijt aan hun testomgeving.”
“Vandaar de vraag naar utility-gebaseerde diensten”, vervolgt Buijs. Hij maakt daarbij de vergelijking met drinkwatervoorziening. “Je hoeft alleen in te pluggen, en hoeveel je vervolgens ook nodig hebt, het is altijd beschikbaar. Dat betekent dat je als leverancier moet zorgen voor een betrouwbare levering, voor kwaliteit, veiligheid, robuustheid en schaalbaarheid.” “Flexibel bijschakelen betekent dus ook dat je dat kunt doen zonder dat de gebruiker daar iets van merkt”, merkt Augustus op. “De applicatie mag daarvoor niet uit de lucht gaan.”
Groeipad
Het niveau waarop klanten het nieuwe Utility Based Grid kunnen gebruiken, is helemaal afhankelijk van hun behoefte. Dat kan een netwerkverbinding naar een database-systeem zijn, een web-interface of een complete applicatie. “Dat ligt aan tot hoe ver klanten willen gaan”, zegt Erik Cramer, alliance manager van Atos Origin. “Vaak vinden dit soort migraties niet in één keer plaats. Je begint met de database, zodat de klant daar ervaring mee kan opdoen.” Het andere uiterste is het overzetten van de complete applicatie. “Maar daar zit nog van alles tussenin. We bieden de klanten een groeipad. Je kunt bijvoorbeeld ook je eigen database-server blijven gebruiken, en bij ons overloopcapaciteit inkopen.”
De overstap naar een utility-gebaseerde infrastructuur valt volgens Augustus wel mee. “Als de applicaties volgens de standaarden zijn gebouwd, hoeft dat helemaal niet zo moeilijk te zijn. Normaal gesproken koop je je hardware op de piekbelasting. Als het goed is, heb je dat voor je software ook gedaan.”
Bewezen technologie
“Deze dienst hebben we samen met Oracle gebouwd rond hun database services”, vertelt Buijs. “Oracle heeft de techniek ingebracht, en wij de hosting-ervaring van Atos.” Het Utility Based Grid is gebaseerd op een gehoste versie van Oracle 10G Grid, voorzien van de rac-technologie (Real Application Clusters). “Dat is bewezen technologie,” zegt Buijs, “die al op grote schaal wordt ingezet.” Wel nieuw is de Grid Control-software waarmee het verbruik wordt gemeten en berekend. “Die hebben we samen met Oracle ontwikkeld en hij wordt inmiddels al door een aantal van onze klanten gebruikt.” “De techniek zelf is niet nieuw”, vult Augustus aan, “Wel dat we die nu in een utility computing-omgeving inzetten.”
Hoewel Buijs nog geen namen kan noemen, zegt hij wel dat er inmiddels al tientallen bedrijven zijn die belangstelling hebben voor deze nieuwe dienst. “Wij investeren zwaar in het utility-concept”, zegt hij. “Wij geloven dat dat het antwoord is op het fluctuatieprobleem. De hele onderkant van de it-markt wordt een utility.”
Portfolio
Voor de ontwikkeling van al die it-nutsdiensten is Atos een fiks aantal samenwerkingsverbanden aangegaan. Behalve HP en Oracle behoren ook EMC, IBM, Intel, Microsoft, SAP, Sun en Tibco tot die club van leveranciers.
Drie maanden geleden kwam Atos Origin al met hun invulling van utility based computing. Atos zorgt voor het beheer en de billing, HP voor de hardware, software en services. Afrekenen gebeurt afhankelijk van het daadwerkelijke verbruik. Met deze aankondiging breidt Atos Origin dit utility-portfolio nu uit voor Oracle-databases. Daarbij maakt deze leverancier ook weer gebruik van de infrastructuur die hij eerder samen met HP opzette. Gezien de partijen waarmee Atos Origin nog bezig is, kunnen we binnenkort nog meer van dit soort diensten verwachten.
Grid
Behalve Atos Origin zijn ook andere leveranciers met utility computing-diensten aan de slag. Zo introduceerde Sun vorig jaar hun Grid waarop iedereen voor een dollar per uur een processor kan huren en voor een dollar per maand één Gigabyte aan opslag kan gebruiken. Hoewel deze dienst op dit moment al in de Verenigde Staten en Engeland wordt aangeboden, duurt het nog wel even voordat het Sun Grid ook hier beschikbaar zal zijn. “We zijn hiermee destijds in de Verenigde Staten van start gegaan en hebben dit nu ook in Engeland operationeel”, zegt een woordvoerder. Hoewel het Grid op den duur ook naar Nederland zal komen, staat dat niet voor de korte termijn op stapel.
On demand
Waar Sun zich met hun Grid richt op het aanbieden van verwerkingskracht en opslag als echte ‘commodities’, moet IBM daar juist niets van hebben. Zij richten zich vooral op diensten en liever niet op kale resources. Dat heeft natuurlijk alles met marges te maken: diensten zijn duur, aan echte commodities verdien je bijna niks.
“Als iemand bij ons langskomt en een bepaalde hoeveelheid verwerkingskracht wil afnemen, dan zou dat kunnen”, zegt Cor van der Struijf, grid computing community of practices leader bij IBM. “Wij bieden dat wel aan, maar dat staat niet zo in onze prijslijst. Wij willen altijd meerwaarde leveren. Klanten komen juist steeds vaker met zakelijk problemen bij ons. We zien dat mensen graag met ons in gesprek gaan. Wij werken in een markt waarin klanten daarmee veel meer geholpen zijn.” Bij IBM doet men dus wel aan utility computing, maar spreekt men toch liever van on demand.