De opslagmarkt is grofweg verdeeld in zwaar en licht. Leveranciers in het ene segment willen uitbreiden naar het andere. Network Appliance doet nu een gooi.
Terwijl iSCSI het fundament is van Network Appliance heeft de onderneming flink geïnvesteerd in een nieuwe serie Fibre Channel-apparaten. Ook is de Virtual File Manager Enterprise Edition vernieuwd. “We moeten wel als we het datacenter in willen”, zegt marketingmanager Aad Dekkers van het bedrijf.
Begin dit jaar kondigde de onderneming het streven aan hoger in de ‘opslag-boom’ te willen klimmen. Op de nas-markt is NetApp al nummer 1, maar op de san-markt stelt het bedrijf (nog) niet veel voor. Destijds zag de FAS6030 het licht, evenals de V6030. Bij de laatste levert NetApp eigenlijk alleen de controller (zonder schijven) om opslagmedia van andere aanbieders te kunnen beheren.
Gisteren zijn de nieuwe FAS3070- en V3070-opslagsystemen gepresenteerd. Deze zitten tussen de FAS3050 (32-bit, 8 GB geheugen) en de FAS6030 (64-bit, 32 GB geheugen). “Daar zat een gat tussen, wat we nu hebben opgevuld. De 3070 is ook 64-bit, maar heeft 16 GB geheugen”, zegt Dekkers. Hij zet de nieuwe serie af tegen de CX3-8- van EMC en de EVA8000 van HP, onder de toevoeging dat NetApp betere prestaties levert, zo blijkt uit een benchmark.
Dat het NetApp ernst is, blijkt ook wel uit de software-aanpassingen: nieuwe versie van SnapManager for Oracle en for Exchange (versie 2007 wordt al ondersteund). Daarnaast is de Virtual File Manager zo aangepast dat het een heterogene omgeving kan aansturen. “Dat scheelt veel in de TCO, want daarmee hoeven beheerders maar één interface te kennen. Wij hebben ook principieel gekozen voor een modulaire opbouw, waarbij alles onder ons eigen besturingssysteem draait; hooguit is er sprake van iets opnieuw te moeten configureren. Er is dus nooit sprake van een desinvestering”, meent Dekkers.
Met de onlangs geïntroduceerde Nearstor Virtual Tape Library maakt NetApp de primary tapes secundair, zodat in dezelfde oplossing ook tape is te beheren. Dekkers zegt dat hiermee duidelijk is dat NetApp de strijd om het datacenter verhevigt.
Eigenlijk vindt hij dat er maar twee primaire opslagfabrikanten zijn: EMC en NetApp. “De rest zijn feitelijk serverfabrikanten.” Om eraan toe te voegen dat ‘datamanagement een vak apart is’. Hetgeen overigens niet wegneemt dat juist ‘de rest’ (IBM, HP, Sun, HDS) het tegenwoordig grotendeels voor het zeggen heeft in het datacenter.