Slechts 10 procent van de technische apparatuur in ziekenhuizen krijgt regelmatig een onderhoudsbeurt. Politici reageren geschokt tijdens het verkiezingsdebat op 1 november op de technologiebeurs Het Instrument in de Jaarbeurs in Utrecht.
Voor de aanwezige fabrikanten en leveranciers van medische en laboratoriumapparatuur in het publiek is de erbarmelijk staat van de medische apparaten in ziekenhuizen geen nieuws. “Het is wachten op een volgend ongeluk als laatst in ziekenhuis Twenteborg, waar een vrouw levend verbrandde op de operatietafel. Het eerste waar ziekenhuizen op bezuinigen zijn de servicecontracten van fabrikanten.” Lekkende zuurstofcilinders zijn eerder regel dan uitzondering zijn, zo meldt iemand uit het publiek. Een ander noemt het voorbeeld van een 24 jaar oud röntgenapparaat dat reparatie behoefde. “De fabrikant wilde niet eens in de buurt van dat apparaat komen. Zelfs niet als hij uit stond”, benadrukt de man.
De verwaarloosde staat van apparatuur in ziekenhuizen kwam aan het licht tijdens een verkiezingsdebat, georganiseerd door FHI, de federatie van technologiebranches, waaronder die voor medische en laboratoriumtechnologie. De aanwezige politici reageerden geschokt. CDA-staatssecretaris Karien van Gennip van Economische zaken wijst de fabrikanten op hun eigen verantwoordelijkheid. “Als u dit al wist, waarom heeft u dan niet eerder aan de bel getrokken?” Ewout Irrgang, technologiewoordvoerder voor de SP in de Tweede Kamer: “Als dit echt zo is, lopen mensen gevaar. Het is een slecht teken dat u dit laat gebeuren.” Waarop verschillende mensen uit het publiek de politici wijzen op rapporten, persberichten en onderzoeksresultaten van de afgelopen 10 jaar waarmee men deze ontwikkeling op de politieke agenda heeft proberen te krijgen, zonder succes. Iemand uit het publiek krijgt er ‘een bouwfraude-gevoel bij’: “iedereen weet het, maar de politiek is heel verbaasd. Al heel lang is bekend dat de technologie in ziekenhuizen erg verouderd is. Daarom zijn bijvoorbeeld mobiele telefoons nog altijd verboden”.
De brancheorganisaties pleiten voor een apk-keuring voor medische technologie. Charlie Aptroot vindt dit een slecht idee, omdat de VVD tegen extra regelgeving is. Arie Slob van de Christen Unie waarschuwt ervoor om van het voorkomen van extra regelgeving ‘geen dogma te maken’ als dit ‘niet reëel’ is. Staatsecretaris Van Gennip zegt de zaak ‘zeer serieus te nemen’ en deze nader te willen onderzoeken.