CNV Dienstenbond start een bodemprocedure tegen LogicaCMG. Aanleiding is het door de automatiseerder eenzijdig wijzigen van de ziektekostenregeling. De bond spreekt van een inbreuk op het contractrecht van werknemers. LogicaCMG wijst erop dat de regeling nog steeds een van de betere van de it-sector is.
De invoering van het nieuwe ziektekostenstelsel heeft LogicaCMG aangegrepen om de eigen regeling, waarbij medewerkers én hun gezinsleden kosteloos waren verzekerd tegen ziektekosten, aan te passen. In de nieuwe regeling krijgt de werknemer de basis- en aanvullende premie volledig vergoed, maar gelden – algemeen gesteld – voor partners en kinderen boven de achttien jaar beperkingen. Volgens CNV Dienstenbond betekent deze ingreep voor een deel van het personeel een inkomensachteruitgang van honderden euro's per maand. De vakbond heeft de bezwaren van tientallen medewerkers – lid en geen lid – gebundeld en collectief aangebracht bij de rechter om te bewerkstelligen dat het eenzijdig wijzigen van de regeling wordt verboden. Een datum voor de rechtszaak is nog niet vastgesteld.
De vakorganisaties zijn geen officiële gesprekspartners bij LogicaCMG als het gaat om het onderhandelen over arbeidsvoorwaarden. Dat doet het bedrijf met de ondernemingsraad, omdat het van mening is dat door de lage organisatiegraad de vakbonden niet de partij zijn om het beste de belangen van medewerkers te vertegenwoordigen. Theo Borgert, directeur personeelszaken van Logica CMG in Nederland, zegt dat er met een commissie van de ondernemingsraad een akkoord was bereikt over de wijziging van de ziektekostenregeling. "Daarna is de regeling in het centrale or-overleg verworpen. Dan kun je als werkgever twee dingen doen: terug aan de onderhandelingstafel, of eenzijdig doorgaan. In dit geval hebben wij voor de laatste optie gekozen, omdat wij vinden dat het nog steeds gaat om een luxe regeling die tot de beste van de it-sector behoort."
Inbreuk
CNV-bestuurder Siegbert van der Velden zegt dat het nauwelijks voorkomt dat werkgevers arbeidsvoorwaarden eenzijdig wijzigen. Hij noemt het een inbreuk op het contractrecht van de werknemers. "In zo'n situatie blijkt dan ook hoe zwak een or staat: zij kunnen zich niet of nauwelijks verzetten tegen het schenden van contractafspraken." Volgens Van der Velde heeft de directie van LogicaCMG onder druk van de vanuit Engeland opgelegde rendementseisen de regeling veranderd, maar laat het de oorspronkelijke gedachten over inspraak en medezeggenschap daarmee los. "Het zet de arbeidsverhoudingen op scherp."
Borgert spreekt tegen dat het om een groot conflict gaat. "Uiteindelijk hebben slechts 33 werknemers van de 6000 samen met de CNV een rechtszaak aangespannen.". De bewering van Van der Velden dat er druk is uitgeoefend op personeelsleden om af te zien van de gang naar de rechter, omdat dit belemmerend zou werken voor hun verdere loopbaan bij het bedrijf, spreekt hij met klem tegen. "Dat doen wij niet. Dat is niet meer van deze tijd."
Oude en nieuwe regeling ziektekosten bij Logica CMG
– Regeling tot 1 januari 2006: volledige vergoeding van premie + aanvullende verzekering, geen eigen risico voor werknemer + partner + kinderen tot 18 jaar + studerende kinderen tot 27 jaar
– Regeling per 1 januari 2006: voor werknemer: volledige vergoeding van premie + aanvullende verzekering, geen eigen risico. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd; voor partner: volledige vergoeding van aanvullende verzekering. De partner kan zich verzekeren via de collectieve ziektekostenregeling van LogicaCMG (dan geen eigen risico). Dit scheelt 10 procent in kosten van de basisverzekering indien de partner zich ergens anders zou verzekeren; voor studerende kinderen tussen de 18 en 27 jaar mits deze kinderen op 31-12-05 reeds 18 jaar waren en reeds via LogicaCMG waren verzekerd: volledige vergoeding van basisverzekering+vergoeding van aanvullende verzekering, met aftrek van de door de overheid te betalen zorgtoeslag.
Wat hier niet vermeld is, is dat de nieuwe regeling een geïndexeerde bijdrage betreft. Er is geen afspraak met de OR of met wie dan ook over welke index het hier gaat. Dus als de premies volgend jaar 7 % stijgen, maar de CBS-index 3 %, welke bijdrage krijgen de werknemers dan nog?
Verder is het erg jammer dat slechts 33 mensen deze stap durven zetten. De rest is in de afgelopen maanden angst ingeboezemd of heeft een houding van “ik kan er toch niets aan veranderen.”
Voor werknemers zonder meeverzekerde partner en/of kinderen is het niet relevant om mee te doen. Dus 33 van de 6.000 is een beetje vertekend.
Ik werk bij LogicaCMG.
Er is wel degelijk flinke druk uitgeoefend op de medewerkers om deze rechtszaak te voorkomen. Het management ontkent dit natuurlijk.
De procedure van bezwaar is zo ingeregeld dat het tot en met de rechter doorgaan met bezwaar aantekenen gelijk staat aan het torpederen van de eigen carriere.
Ook zijn de mensen die bezwaar aangetekend hebben van “slecht werknemerschap” beticht (!)
Hier lusten de honden geen brood van. Ik denk dat met mij er veel medewerkers zijn die bij de eerste de beste aanbieding vertrekken.
En terecht. Sinds de overname door Logica wordt het alleen maar slechter.
Beste Anoniem,
Ook voor die groepen is het relevant om mee te doen.
Want als de premie volgend jaar 9% stijgt en de index (welke?) maar met bijvoorbeeld 3%, moet iedereen die 6 % zelf gaan dokken.
Over een paar jaar betaal je op die manier een substantieel van de premie zelf, iets waar je bij je indiensttreding niet voor getekend hebt.
Massa’s medewerkers hebben juist op grond van het TOTAAL premievrij zijn van de ziektekosten gekozen voor LogicaCMG en niet voor een andere detacheerder!
Ik werk ook bij LogicaCMG en er gaat nog veel meer gebeuren. Er zijn al veel mensen gaan lopen, dat worden er nog veel meer als men zo doorgaat met het behandelen van het personeel.
Ik werkte bij LogicaCMG, maar juist door dit soort praktijken ben ik daar vertrokken. Er zijn overigens VEEL meer mensen die er zo over denken, alleen komt dit pas naar buiten op het moment dat de betreffende medewerker elders een contract heeft getekent.
33 medewerkers van de 6000 klinkt statistisch gezien inderdaad minder ernstig, maar is natuurlijk absoluut geen afspiegeling van de achterliggende waarheid.
Ik wens de 33 helden in ieder geval heel veel sterkte, en de rechter heel veel wijsheid in deze zaak. Verder wens ik LogicaCMG veel succes met het werven van nieuwe recruten. De tijd zal leren of ze voor deze nieuwe groep wel in staat zijn de arbeidsvoorwaarden intact te laten.
Op 8 oktober, vanaf 14:00 uur, dient deze rechtszaak in een hoorzitting voor het gerechtshof van Utrecht. Het is niet duidelijk waarom LogicaCMG op een hoorzitting heeft aangedrongen. In de papieren afhandeling voorafgaand aan de behandeling lijkt alles al vermeld te zijn. Als je deze stukken bekijkt lijkt LogicaCMG niet erg sterk te staan, meerdere van hun argumenten zijn, naar mijn mening, door de CNV ontmaskert. Kijk ook eens op http://zorgverzekering.tripod.com/ voor wat meer details.
Uitspraak: 5 december, rechtbank Utrecht
> Vakbond sleept LogicaCMG voor de rechter
En terecht! Hier ook een ex-werknemer van LogicaCMG. Ik heb al eens met Theo Borgert zelf over deze kwestie gesproken. Zijn argument: met de nieuwe zorgverzekeringswet zijn de kosten voor LCMG dusdanig toegenomen dat het niet meer rendabel is om die te vergoeden…. Dus: je laat het de medewerkers (die de afgelopen jaren structureel minder salarisverhoging dan de markt hebben gekregen) maar betalen? Ik vroeg hem wat er ging gebeuren als de kantoorartikelen of leaseauto’s te duur worden: of die dan ook door de medewerkers zelf betaald moeten gaan worden? Toen begon hij te hameren op het feit dat de regeling zoveel beter is dan bij andere bedrijven (zo te zien aan dit artikel heeft hij in de afgelopen anderhalf jaar nog steeds geen beter argument gevonden)… ik heb hem erop gewezen dat ik, toen ik in dienst trad bij CMG, een afspraak heb gemaakt, die afspraak was dat zij mijn verzekering en die van mijn vrouw zouden betalen en dat het feit dat wij die afspraak hebben gemaakt totaal los staat van of het een betere regeling is dan andere bedrijven.
Ik roep bij deze alle LCMG’ers op om nog maar 38 uur per week op het werk te verschijnen: er staat wel in je arbeidscontract dat je 40 uur moet werken, maar 38 is nog altijd meer dan 36 dat bij veel andere bedrijven geldt.
Toch jammer om te zien dat een overname (fusie? laat me niet lachen) zo’n mooi bedrijf in zo’n korte tijd kapot kan maken. Ik ben blij dat ik er weg ben en niet alleen omdat ik bij mijn nieuwe werkgever 1,5 keer zoveel verdien.
Jammer. Een van de onderdelen waarmee LCMG zich onderscheidt tov de concurrentie, waren juist de ziektekostenregelen en de pensioenregeling. LCMG betaalt vrijwel de gehele premie. Althans vroeger. Met de nieuwe ziektekostenregeling is het de vraag of LCMG bij stijgende premies ook het aandeel dat de werkgever betaalt evenredig laat meestijgen.