CNV Dienstenbond start een bodemprocedure tegen LogicaCMG. Aanleiding is het door de automatiseerder eenzijdig wijzigen van de ziektekostenregeling. De bond spreekt van een inbreuk op het contractrecht van werknemers. LogicaCMG wijst erop dat de regeling nog steeds een van de betere van de it-sector is.
De invoering van het nieuwe ziektekostenstelsel heeft LogicaCMG aangegrepen om de eigen regeling, waarbij medewerkers én hun gezinsleden kosteloos waren verzekerd tegen ziektekosten, aan te passen. In de nieuwe regeling krijgt de werknemer de basis- en aanvullende premie volledig vergoed, maar gelden – algemeen gesteld – voor partners en kinderen boven de achttien jaar beperkingen. Volgens CNV Dienstenbond betekent deze ingreep voor een deel van het personeel een inkomensachteruitgang van honderden euro's per maand. De vakbond heeft de bezwaren van tientallen medewerkers – lid en geen lid – gebundeld en collectief aangebracht bij de rechter om te bewerkstelligen dat het eenzijdig wijzigen van de regeling wordt verboden. Een datum voor de rechtszaak is nog niet vastgesteld.
De vakorganisaties zijn geen officiële gesprekspartners bij LogicaCMG als het gaat om het onderhandelen over arbeidsvoorwaarden. Dat doet het bedrijf met de ondernemingsraad, omdat het van mening is dat door de lage organisatiegraad de vakbonden niet de partij zijn om het beste de belangen van medewerkers te vertegenwoordigen. Theo Borgert, directeur personeelszaken van Logica CMG in Nederland, zegt dat er met een commissie van de ondernemingsraad een akkoord was bereikt over de wijziging van de ziektekostenregeling. "Daarna is de regeling in het centrale or-overleg verworpen. Dan kun je als werkgever twee dingen doen: terug aan de onderhandelingstafel, of eenzijdig doorgaan. In dit geval hebben wij voor de laatste optie gekozen, omdat wij vinden dat het nog steeds gaat om een luxe regeling die tot de beste van de it-sector behoort."
Inbreuk
CNV-bestuurder Siegbert van der Velden zegt dat het nauwelijks voorkomt dat werkgevers arbeidsvoorwaarden eenzijdig wijzigen. Hij noemt het een inbreuk op het contractrecht van de werknemers. "In zo'n situatie blijkt dan ook hoe zwak een or staat: zij kunnen zich niet of nauwelijks verzetten tegen het schenden van contractafspraken." Volgens Van der Velde heeft de directie van LogicaCMG onder druk van de vanuit Engeland opgelegde rendementseisen de regeling veranderd, maar laat het de oorspronkelijke gedachten over inspraak en medezeggenschap daarmee los. "Het zet de arbeidsverhoudingen op scherp."
Borgert spreekt tegen dat het om een groot conflict gaat. "Uiteindelijk hebben slechts 33 werknemers van de 6000 samen met de CNV een rechtszaak aangespannen.". De bewering van Van der Velden dat er druk is uitgeoefend op personeelsleden om af te zien van de gang naar de rechter, omdat dit belemmerend zou werken voor hun verdere loopbaan bij het bedrijf, spreekt hij met klem tegen. "Dat doen wij niet. Dat is niet meer van deze tijd."
Oude en nieuwe regeling ziektekosten bij Logica CMG
– Regeling tot 1 januari 2006: volledige vergoeding van premie + aanvullende verzekering, geen eigen risico voor werknemer + partner + kinderen tot 18 jaar + studerende kinderen tot 27 jaar
– Regeling per 1 januari 2006: voor werknemer: volledige vergoeding van premie + aanvullende verzekering, geen eigen risico. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd; voor partner: volledige vergoeding van aanvullende verzekering. De partner kan zich verzekeren via de collectieve ziektekostenregeling van LogicaCMG (dan geen eigen risico). Dit scheelt 10 procent in kosten van de basisverzekering indien de partner zich ergens anders zou verzekeren; voor studerende kinderen tussen de 18 en 27 jaar mits deze kinderen op 31-12-05 reeds 18 jaar waren en reeds via LogicaCMG waren verzekerd: volledige vergoeding van basisverzekering+vergoeding van aanvullende verzekering, met aftrek van de door de overheid te betalen zorgtoeslag.
Logica(CMG) kreeg eindelijk weer een goede naam en dan doen ze dit. Net zo’n geklungel als vijf jaar geleden toen ze hun gedetacheerden opeens als uitzendkrachten ging behandelen. Die Borgert heeft er dus niks van geleerd. Een bedrijf dat zo onachtzaam omgaat met personeel kan toppers moeilijk vasthouden of onder vast contract krijgen. Geen wonder dat LCMG bij grote projecten zo zwaar op derden moet steunen. Dat was bij CMG heel anders. Voorlopig geen aandelen LCMG kopen dus.
Die redenatie van Theo Borgert is echt van het niveau ‘kleuterklas’. Zo van: onze regeling is beter dan die van de concurrent, dus niet zeuren als we hem ietwat downgraden in het nadeel van de werknemers. Op die manier is het hek van de dam. Binnen LCMG wordt al veel veranderd, ten nadele van de mensen die het geld elke maand binnenhalen. Het wordt tijd dat alle ex-CMG’ers zich verenigen en samen een nieuw bedrijf starten!
Prima site, laat die werkgevers niet zomaar de arbeidsvoorwaarden wijzigen.
Niet alleen bij LogicCMG wordt veel veranderd, maar ook bij ons eigen Heineken. Daar moesten medewerkers 70% van hun salaris inleveren!