Het is goed dat de vergunning is ingetrokken voor de SDU-stemcomputers die Amsterdam en 34 andere gemeenten gebruiken. Dit zegt SP-Kamerlid Ewout Irrgang, die de dubieuze kwaliteit van de apparaten aan de orde had gesteld bij minister Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing. De omstreden computers kunnen van afstand worden uitgelezen, wat een inbreuk is op het stemgeheim. Ongeveer tien procent van de bevolking moet nu 22 november alsnog met het rode potlood stemmen.
VVD-bewindsman Nicaolaï erkent nu dat bij de SDU-stemcomputers met eenvoudige apparatuur is na te gaan wat mensen stemmen. Hij beloofde twee weken geleden al een pakket maatregelen om de beveiliging van het stemmen met stemcomputers nog vóór de komende verkiezingen te verbeteren. Ook komt er op verzoek van SP-Kamerlid Irrgang een onafhankelijke commissie die kijkt hoe verdere verbeteringen kunnen worden aangebracht voor de langere termijn.
Nicolaï had al toegezegd onderzoek te doen naar de beveiliging van het stemgeheim bij de Nedap-stemcomputers die in ongeveer 90 procent van de gemeenten gebruikt worden en de SDU-computers die in 35 gemeenten worden gebruikt.
Directe aanleiding voor het debat waren de activiteiten van de actiegroep www.wijvertrouwenstemcomputersniet.nl. Deze criticasters van het systeem kraakten demonstratief een Nedap-stemcomputer en wist deze zo te manipuleren dat stemmen bij andere partijen terecht kwamen. Ook liet de actiegroep zien dat het stemgeheim – gegarandeerd in de kieswet – gemakkelijk te doorbreken is door stemmachines op afstand 'uit te lezen' met behulp van een eenvoudig scanapparaat.
Irrgang vind het intrekken van de vergunning verstandig: "Stemmen hoort anoniem te gebeuren. Het is te eenvoudig bij deze SDU-stemcomputers om iemands stem te ontfutselen." Morgen spreekt de Kamercommissie Binnenlandse Zaken met Nicolaï over de hele gang van zaken. Irrgang zal daar onder meer vragen wat er nu gaat gebeuren met de Nedap-machines, waar volgens hem ook veel op aan te merken is.