Softwarepiraterij blijft een doorn in het oog van de softwareproducenten. Branchevereniging BSA heeft nu ook de overheid in het vizier.
De Business Software Alliance schat dat er wereldwijd jaarlijks voor 26,75 miljard euro aan software illegaal wordt gebruikt. In Nederland ligt dat rond de vijfhonderd miljoen euro. De brancheorganisatie lanceert een nieuwe branchespecifieke campagne waarin het wijst op de risico's van illegaal softwaregebruik. Daaronder schaart het blootstelling aan virussen, defecte software en het ontbreken van documentatie, technische ondersteuning en het recht op opwaarderingen.
De komende zes maanden voert de BSA controle-acties in specifieke branches, waaronder ook de lokale en landelijke overheid. "Het is daar niet schering en inslag, maar de overheid heeft als wetgever en toezichthouder wel een voorbeeldfunctie", zegt voorzitter Jacco Brand van BSA Nederland. Hij legt uit dat zo'n 30 procent van de zakelijk gebruikte software in Nederland illegaal is. "Dat zal bij de overheid niet veel anders zijn."
Onwetend
Veel ondernemingen zijn zich echter niet bewust van hun illegale softwaregebruik. Brand schat dat dit een meerderheid van die 30 procent betreft. Hij noemt drie oorzaken: "De opkomst van breedband en peer-to-peer netwerken maken de verleiding en het gemak groter. Bij fusies en afsplitsingen van bedrijven speelt er vaak onbekendheid over de licentiewetgeving. Daarnaast is er het kopen van tweedehands apparatuur, waarop dan software staat."
De BSA biedt online links naar gratis uitvoeringen van audit-tools waarmee organisaties de door hun gebruikte software in kaart kunnen brengen om vervolgens hun risico in te schatten. De branche-specifieke campagne moet de boodschap toespitsen en daarmee succesvoller maken. "Bepaalde bedrijfstakken hebben dingen gemeenschappelijk, zoals de manier van omgaan met software."
Legalisatieperiode
Brand legt uit dat de BSA eerst contact zoekt met brancheorganisaties om daarmee samen een plan de campagne te maken. Dan volgt een zogeheten legalisatieperiode van drie maanden waarin bedrijven binnen de sector illegaal gebruik kunnen melden zonder consequenties. Die periode dient om de zaken op orde te krijgen. "Want het is complex; er moet bijvoorbeeld budget worden vrijgemaakt." Hij noemt hierbij de rol van de wederverkopers én de verantwoordelijkheid van het bedrijf zelf.
Het melden kan op twee manieren, vertelt de BSA-voorzitter: "Dat kan door een 'klokkenluider', die niet vanuit het bedrijf zelf hoeft te komen. Het kan een bedrijf zijn dat illegaal softwaregebruik vermoedt bij een concurrent, die daardoor goedkoper kan werken. De andere manier is dat wij zelf zien hoeveel werkplekken een bedrijf heeft en hoeveel softwarelicenties er zijn gekocht zijn. Dan maken wij een inschatting." Brand benadrukt dat beide manieren slechts een basis vormen voor verder onderzoek. "Wij gaan heus niet over één nacht ijs."
BSA doet alsof zij alle bevoegdheden hebben terwijl zij net zoveel bevoegdheden hebben als iedereen. Ik zou zeggen – wijs ze per definitie de deur en boycot ze!!!
Hiermee wil ik niet zeggen dat ik software piraterij goedkeur – ik keur alleen de BSA volledig af – stelletje…..
“Het kan een bedrijf zijn dat illegaal softwaregebruik vermoedt bij een concurrent, die daardoor goedkoper kan werken.”
Juist ja, dus als ik ‘per ongeluk’ weet dat m’n concurrent lekker opschiet met de ontwikkeling van een product waar ik zelf ook een eigen product voor aan het ontwikkelen ben…..moet ik gewoon even de BSA bellen?
Altijd leuk, want ze blijven maar zeuren en zeuren voor overzichten van je licenties.
En goedkoper werken kan heel gemakkelijk: Open Source.