Stelt u zich eens voor: elke autofabrikant legt zijn eigen wegen aan. Auto’s van andere fabrikanten mogen daar niet overheen rijden anders dan onder strikte voorwaarden in geld en prestatie. Voor de gevestigde autofabrikant met een wijdvertakt netwerk van wegen is dat een voordeel. De autobezitter zal zich wel twee keer bedenken vóór hij overstapt en voor een nieuwe fabrikant van auto’s is het haast een “mission impossible”…….
Dit sprookje is NIET waar voor de auto’s, maar WEL voor de telecommunicatie. Het sprookje is in essentie het motief voor de onlangs verschenen nota Vrij Verkeer van Breedbanddiensten van Stedenlink (www.stedenlink.nl en www.breedbandstad.nl). Het gaat ons niet eens zozeer om de veelheid van netwerken, maar wel om het gebrek aan open en gestandaardiseerde inter-connectie. Hoe anders geef je leveranciers van breedbanddiensten de kans om een gezonde exploitatie te realiseren. De wetgever staat nog steeds een telecombedrijf toe gebruik te maken van graafrechten volgens de Telecommunicatie Wet. Dat bedrijf wil daarover eigen diensten en producten distribueren en dat is logisch, maar ongewenst….. Je moet er toch niet aan denken dat je straks 5 glasfibers in je meterkast aantreft. Stedenlink wil een neutrale onafhankelijke organisatie waaraan alle betrokkenen in het veld kunnen deelnemen in enigerlei vorm. Daarmee wil Stedenlink een appèl doen op “gezond verstand” om te komen tot afstemming.
In feite is het niet anders dan een versnelling van een standaardisatieontwikkeling die er tóch komt vanuit het http://www.metroethernetforum.org
Dergelijke “wensontwikkelingen” zou je graag ondersteund willen hebben door slimme wetgeving. De doorbraak moet daarvoor komen vanuit Brussel, waar de stem van de verkondigers van de missie: Open netwerken: Goed voor u! duidelijker gehoord moet worden. Vanuit Nederland werken we daar aan. We hebben een bondgenoot in het Zweedse SSNF. Het International Network of e-Communities (www.smartcommunity.nl) komt binnenkort bijeen in Stockholm. Op de agenda staat de “Declaration on Open Networks”. Ondertekenaars worden gevraagd: Stedenlink, SSNF, INEC, OPLAN, EKSF Telecities zullen tekenen. ICS Piemonte (Turijn) en Fastweb (Milaan) in Italië worden benaderd. De eerste stap is het thema van de openheid van netwerken op bestuurlijke agenda’s te krijgen. Dat kan alleen als overheden, telco’s, dienstaanbieders het eens raken over basisprincipes. Daaraan moet hard worden gewerkt.
Een open netwerk is net een nutsvoorziening. Waarom hebben we maar 1 gasleiding, elektriciteitsleiding, waterleiding in de meterkast ? En waarom wordt diezelfde meterkast vervolgens door telecomaanbieders volgepropt met allerlei aparte kastjes voor allemaal aparte diensten over aparte verbindingen ? Je hebt toch ook geen aparte waterleiding voor je vaatwasser, de kraan in de keuken, de wasmachine en je boiler ? ICT uit de kraan is een breed misbruikt begrip – wat er uit ‘de kraan’ komt is uiteindelijk bandbreedte, enen en nullen op een bepaalde snelheid. Daar is per aanbieder niks unieks aan. Kennelijk denken aanbieders dus iets te winnen door elk een eigen infrastructuur aan te leggen – dat dit uiteindelijk nooit in het voordeel van de gebruiker kan zijn laat zich raden. Alleen met een open netwerk worden de schaalvoordelen van dit soort infrastructuur maximaal benut.
Het verhaal van Koenders is duidelijk in lijn met de twee moties van kamerleden Van Dam (PvdA) en Hessels (CDA) die vorige week unamiem door alleKamerleden is aangenomen, namelijk om in alle ICT infrastructuren de laag voor Diensten te splitsenvan de Netwerklagen. Hierdoor wordt de verticale integratie van diensten en (access) netwerken, zoals die O.A. gebruikelijk is ‘kabel’netten, doorbroken waardoor ze zich moeten openstellen voor huidige en toekomstige diensten. Openheid is dus niet alleen een wens maar het is een eis die de gemeenschap(pen) [ en dus ook overheden ] aan netwerkdienstverleners mogen opleggen.
Het gaat telecombedrijven in eerste instantie om het aanbieden van de fysieke infrastructuur. Natuurlijk zal een telco proberen om vervolgens ook eigen diensten te verkopen. Echter, door het openstellen van het netwerk voor andere aanbieders van diensten wordt het aansluiten op dit netwerk aantrekkelijker voor de klanten. In feite werken de diensten van derden dus als een katalysator voor de verkoop van netwerkaansluitingen. Dit is met name van toepassing bij de zakelijke klanten en overheid door de veelheid aan nieuwe toepassingen. Kortom; ook een telco heeft belang bij een open netwerk.Dat wil echter niet zeggen dat er geen ruimte is voor meerdere (al dan niet open) netwerken. Een gasleiding is een gasleiding, maar een breedband aansluiting is er in allerlei soorten en maten. Naast glas zijn ook de bestaande infrastructuren op basis van koper en coax nog lang niet uitontwikkeld. En als meerdere glasfibers in de meterkast leidt tot een betere kwaliteit en/of lagere prijs dan zal niemand daar bezwaar tegen hebben.
De recente motie over scheiding van netten is een prima stap, bevochten vanuit een achterhoedegevecht en dat laatste is toch sneu voor een zogenaamd slim land. Degrote bottleneck is (naast de machtige lobby van de gevestigde telco’s) de houding van het Rijk. Die laat duizend bloemen bloeien, blijft principieel de gevestigde markt meer steunen dan nieuwkomers én blijven de foute kunstmest geven…. Bestuurders en beslissers weten nog steeds onvoldoende welke keuzen er worden gemaakt voor dé infrastructuur van de toekomst, van de kenniseconomie en de informatiemaatschappij. Eigen, maar in elk geval open, netwerken zorgen voor redelijke tarieven en voor behoud van gemeenschapsgelden. Overheden worden systematisch huiverig gemaakt om hier hun (logische) verantwoordelijkheid te nemen, eentje die ze wel nemen als het gaat om de traditionele infrastrcutuur. Vraagbundelen – tegenwoordig het toverwoord voor gemeenten – kan zo een goed bedoelde maar misplaatste marketingactie worden voor de monopolisten, die van gemeentewege de ‘markt’op een presenteerblaadje krijgen. Lang leve de open netwerken, zie ook http://www.breedbandmanifest.net, waar de medestanders hun steun kunnen achterlaten! Daar is ook een linkje naar pittige uitspraken van de OESO over het rijksbeleid te vinden.