Hoe voegt u snel en goedkoop massa’s aan opslagruimte toe aan uw netwerk? Met een NAS! LaCie brengt exemplaren op de markt van maar liefst 1 TB en 2 TB voor een wel héél erg aantrekkelijke prijs… maar er zit een addertje onder het gras.
LaCie biedt zijn Ethernet Disk als een 19-inch rackappliance ter grootte van een pizzadoos en met een hoogte van één rekeenheid. De appliance is in feite een doorsnee pc met een C3 800 MHz processor en 256 MB RAM. Op het moederbord is een Fast Ethernet netwerkaansluiting aanwezig, maar LaCie heeft de ingang afgeplakt en het bord van een Realtek Gigabit Ethernet netwerkkaart voorzien.
De appliance heeft vier USB-poorten waar u externe schijven aan kunt koppelen om de capaciteit nog uit te breiden. De Ethernet Disk is verkrijgbaar in twee modellen: 1 TB en 2 TB. Als besturingssysteem gebruikt de appliance Windows XP Embedded en er is een webinterface voor beheer op afstand.
Gebruikers
De NAS (network attached storage) ondersteunt tot 25 gebruikers gelijktijdig. Standaard staat de NAS ingesteld om zijn volledige capaciteit over het netwerk te delen en hij haalt een ip-adres van de dhcp-server als u die hebt. LaCie levert ‘IP Configurator’ software mee om de NAS op te sporen in het netwerk. Het is allemaal extreem eenvoudig gehouden. Het model met 1TB toont een vrije opslagruimte van 927,63 MB en dat betekent dat er helaas geen sprake is van RAID-5. LaCie deelt ons mee dat het de bedoeling is om een zo goedkoop mogelijke netwerkdrive van 1 TB te bieden en dat zou met RAID-5 een stuk duurder geweest zijn. Derhalve koos LaCie ervoor om de vier Seagate IDE-schijven van 250 GB die in deze appliance zitten door de Windows XP Embedded te laten samenvoegen tot één groot volume. Er is dus ook geen RAID-0. Omdat de opslagcapaciteit van alle schijven samengevoegd werd, verliest u dus de totale inhoud zodra één schijf kapot gaat.
Het risico op schijfuitval is dus vier maal zo hoog als bij één enkele schijf.
Testprocedure
We deden een beroep op de eTestingLabs NetBench serverbenchmark (versie 7.03) met de standaardinstellingen. Wij hingen in totaal 20 clients aan de server, allemaal draaiend op gangbare desktop-pc’s onder Windows XP. Op elke fysieke pc draaiden meerdere virtuele NetBench-clients (hoeveel is afhankelijk van de clientmix die de benchmark op een gegeven ogenblik nodig heeft). De test gebeurde met een mix van Gigabit Ethernet-netwerkkaarten in de clients. De gebruikte netwerkkaarten waren van verschillende merken, zoals Broadcom, D-Link, Intel en Realtek. De te testen server en de client-pc’s hingen in hun eigen aparte testnetwerk, verbonden via een 3Com Gigabit-switch.
De NetBench-clients belastten de server maximaal; in een werkelijke productieomgeving komen dit soort belastingsniveaus echter zelden voor. Onze testopstelling simuleert dus een veel groter netwerk. eTestingLabs werd overgenomen door VeriTest, dat op zijn beurt weer overgenomen is door dienstenleverancier Lionbridge. Daardoor is de distributie en ondersteuning van alle benchmarksoftware van eTestingLabs helaas gestaakt. Zolang er niets beters beschikbaar is, blijven wij NetBench en WebBench echter gebruiken.
De te testen NAS werd als fileserver geconfigureerd onder het door de leverancier geleverde besturingssysteem. De enige aanpassing die wij deden voor onze test was het aanbrengen van een testmap, die we via het netwerk toegankelijk maakten voor de Windows client-pc’s. Voor het overige gebruikten we de standaardinstellingen van de server en het daarop aanwezige besturingssysteem. Het is dus best mogelijk dat u betere prestaties krijgt door het tunen van de instellingen als dat mogelijk is bij uw NAS.
Prestaties
De NetBench benchmark levert een zeer uitgebreid rapport af. Omdat deze resultaten natuurlijk zwaar afhankelijk zijn van het precieze aantal clients dat op een gegeven moment met de fileserver werkt, hebben we dit herleid tot een gemiddelde werksnelheid in Mbit/s per client op elk willekeurig ogenblik van de test. Met andere woorden: het eindresultaat is de gemiddelde werksnelheid van één willekeurige client op de server voor elke mengeling van één tot maximaal twintig clients.
Voor de scoreberekening hebben we deze gemiddelde clientwerksnelheid genomen en die vergeleken met een ideale gemiddelde serverwerksnelheid van 60 Mbit/s voor een willekeurige mix van clients. Hoe hoger deze testscore, hoe beter de netwerkprestaties van de fileserver.
De LaCie Ethernet Disk 1 TB haalde een gemiddelde testwerksnelheid van 41,92 Mbit/s, wat resulteert in een testscore van 70 procent. De allerhoogste testwerksnelheid die we gemeten hebben is 788,6 Mbit/s en dat is heel erg goed.n
Conclusie
De LaCie Ethernet Disk presteert prima en is erg eenvoudig te beheren, maar door gebruik te maken van samengevoegde schijven in plaats van RAID-5 is deze NAS redelijk snel (weliswaar niet zo snel als RAID-0, dat hetzelfde risico heeft), maar ook erg gevaarlijk in het gebruik. Als een van de vier harde schijven kapot gaat, verliest u immers de inhoud van het volledige netwerkvolume. Back-uppen is dus noodzakelijk, maar dat kan gezien de lage prijs natuurlijk prima op een tweede Ethernet Disk. Als u rekening houdt met deze beperking, geeft deze NAS u 1 (of 2) TB extra in uw netwerk voor een heel aantrekkelijke prijs.
Productinfo
Product: Ethernet Disk 1 TB
Producent & Leverancier: LaCie Nederland, www.lacie.com/nl
Adviesprijs (excl. BTW): 799 euro
Systeemvereisten: Fast of Giga Ethernet netwerk
De kern
– Een NAS is een aantrekkelijke manier om snel opslagruimte toe te voegen in uw netwerk.
– LaCie biedt dit met 1 TB voor 799 euro en dat is wel erg aantrekkelijk, maar gebruik deze goedkope NAS beslist niet zonder regelmatig back-ups te maken.